Απόψεις|24.06.2019 14:00

ΝΔ: Μύθος και πραγµατικότητα

Newsroom

Η ΝΔ, συνεπικουρούµενη από τα φίλια προς αυτήν ΜΜΕ, προβάλλει το συννεφάκι της δύναµης που θα µειώσει τους φόρους, θα φέρει επενδύσεις, θα κάνει µεταρρυθµίσεις, θα πείσει τους Ευρωπαίους να µειώσουν τα πλεονάσµατα και άλλα πολλά.

Σε αντίθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ, που λόγω ιδεοληψίας κινείται -υποτίθεται- σε αντίθετη κατεύθυνση. Και καβάλα πάνω σε αυτό το συννεφάκι θέλει να φτάσει στις εκλογές. Μόνο που πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγµατικότητας, µιας πραγµατικότητας που δεν αρχίζει βέβαια το 2015.

Να θυµίσουµε, λοιπόν, τι προέβλεπε ο προϋπολογισµός στο όχι τόσο µακρινό 2014.

Μείωση των πρωτογενών δαπανών (µισθών, συντάξεων, εξόδων για την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια) κατά 6,4% (από 44,8 δισ. το 2013 σε 41,9 δισ. ευρώ το 2014).

Αύξηση των φόρων στην περιουσία κατά 41,4%. Μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά 5,8%. Μείωση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταµεία κατά 11,5%, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και των νοσοκοµείων κατά 32,6%. Στην έκθεσή τους για το 2014 οι εµπειρογνώµονες του Γραφείου Προϋπολογισµού της Βουλής, αφού διαπιστώνουν ότι η χώρα µέχρι τότε απώλεσε το 24% του ΑΕΠ, καταλήγουν (σελ. 19 της έκθεσης) ότι «οι φτωχοί µε λίγα λόγια γίνονται ακόµα πιο φτωχοί και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

Η ίδια έκθεση κάνει ιδιαίτερη µνεία στην υπερφορολόγηση. Ο φόρος εισοδήµατος, λοιπόν, για τους µισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 µέχρι το 2014. Ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα είναι αυξηµένος έως και εννέα φορές. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο.

Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση φόρων κατά 450%. Τα στοιχεία -από µη εχθρική µάλιστα προς την τότε κυβέρνηση γραφίδα- καταρρίπτουν τον µύθο για µια Ν∆ που αντιτίθεται στην υπερφορολόγηση. Η µεσαία τάξη φορολογήθηκε επί κυβερνήσεων Ν∆ και ΠΑΣΟΚ κατά 83% και επί ΣΥΡΙΖΑ κατά 17%. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδηµα µιας οικογένειας της µεσαίας τάξης µειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Την περίοδο 2015-2017 το εισόδηµα αυτής της οικογένειας αυξήθηκε κατά 680 ευρώ. Ο άλλος µύθος, τον οποίο κατέρριψε ο κ. Λόης Λαµπριανίδης, γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, είναι αυτός που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιαναπτυξιακό και τη Ν∆ φιλοεπενδυτική δύναµη. Τα αποθέµατα άµεσων επενδύσεων σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σήµερα στο 16% του ΑΕΠ, ενώ µέχρι το 2010 ήταν στο 10% µε την Ελλάδα ουραγό στην ΕΕ.

Μεγάλες επενδύσεις:

  • 300 εκατ. ευρώ από τη Philip Morris στην Παπαστράτος.
  • 150 εκατ. από την British American Tobacco.
  • 150 εκατ. από την Elval Xalcor.
  • 78 εκατ. από την Bic.
  • 67 εκατ. από την Coca-Cola 3E.
  • 67 εκατ. από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Τέλος, ο Αντώνης Λιάκος καταρρίπτει µε στοιχεία τον άλλο µύθο ότι η Ν∆ υποστηρίζει την έρευνα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε. Το 2017 για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι δαπάνες Eρευνας και Ανάπτυξης ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. ευρώ φτάνοντας το 1,13 % του ΑΕΠ. Παρά το βεβαρυµένο παρελθόν της, η Ν∆ επανέρχεται στην απλουστευτική και ουδόλως αποδεικνυόµενη από τα πράγµατα νεοφιλελεύθερη συνταγή, σύµφωνα µε την οποία µε µεγάλη µείωση των φόρων στις µεγάλες επιχειρήσεις θα έρθουν επενδύσεις και σε συνδυασµό µε τις µεταρρυθµίσεις (διάβαζε περικοπές στο κοινωνικό κράτος) αυτόµατα θα αυξηθεί η απασχόληση. Η τελευταία διάψευση ήρθε από την Αµερική του Τραµπ. Το µόνο που αυξήθηκε µε την πιστή εφαρµογή της συνταγής ήταν το κέρδος των επιχειρήσεων. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγµή πολλοί θα κατέβουν από το νεοδηµοκρατικό συννεφάκι που υπόσχεται χαρά, ευτυχία και δουλειές µε τη µαγική συνταγή της µείωσης των φόρων. Το θέµα είναι να το κάνουν πριν από τις εκλογές. Μετά θα είναι αργά, πρωτίστως για τους ίδιους.

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ