Απόψεις|24.06.2019 14:22

Ψήφος και υδράργυρος

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Θεωρώ πιθανότερο να τις καθορίσουν οι ακραίες ηλικίες. Η «µεσαία τάξη» µπορεί και να µην έχει πολιτική υπόσταση. Οι ακραίες ηλικίες είναι υπαρκτές και πολυπληθείς. Περίπου 600.000 Ελληνες έχουν περάσει τα ογδόντα. Οι ογδοντάχρονοι και οι ενενηντάχρονοι, δηλαδή, αποτελούν τον παράγοντα που µπορεί να διαµορφώσει το εκλογικό αποτέλεσµα. Στον αντίποδα των γεροντίων που ενδέχεται να πάσχουν από άνοια βρίσκονται 600.000 µειράκια που συνήθως πάσχουν από άγνοια και µπορούν επίσης να διαµορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσµα.

Οι παράµετροι εκλογικής συµπεριφοράς των ηλικιακών αυτών οµάδων είναι δύο: τι θερµοκρασία θα έχουµε στις 7 Ιουλίου και πόσες οµπρέλες θα ανοίξουν στις παραλίες. Στις ευρωεκλογές ο καιρός ήταν ευχάριστος, και γι’ αυτό δεν υπήρξε παππούς και γιαγιά που να µη µεταφέρθηκε στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει. Σύµφωνα µε τα exit polls, ο παράγοντας αυτός ευνόησε τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Πρώτον, διότι πλειοψήφησε µεταξύ των συνταξιούχων. ∆εύτερον, διότι οι συνταξιούχοι έδωσαν πολύ χαµηλά ποσοστά στα µικρότερα κόµµατα. Αν αυτό επαναληφθεί, θα σηµαίνει περισσότερες πιθανότητες για τετρακοµµατική Βουλή και άρα για αυτοδυναµία, σε περίπτωση που η Νέα ∆ηµοκρατία πλειοψηφήσει. Αν όµως στις 7 Ιουλίου έχουµε καύσωνα, θα χάσουµε την ευκαιρία να ξανακούσουµε την κυρία που φώναζε στο εκλογικό τµήµα «αφήστε να ψηφίσει πρώτος ο πατέρας µου, διότι έχει άνοια».

Με 40 βαθµούς Κελσίου δεν το βγάζεις το γερόντιο στον δρόµο. Ούτε το στριµώχνεις στους πνιγηρούς διαδρόµους των εκλογικών κέντρων για να επικαλεστείς τον εκφυλισµό του εγκεφάλου του προκειµένου να προηγηθεί στην κάλπη. Το αφήνεις σπίτι, κι αυτό νοµίζει ότι ψήφισε Μαρκεζίνη. Ερχόµαστε στους νεανίες. Αν προτιµήσουν τα λουτρά ιδρώτα από τα θαλάσσια, η Χρυσή Αυγή θα µπει στη Βουλή, αφού σύµφωνα µε τα exit polls η αναλογία των ψήφων που έλαβε στους νέους ψηφοφόρους ήταν υπερτριπλάσια του µέσου όρου.

Το ίδιο ισχύει και για τα µικρότερα κόµµατα, τα οποία τα µειράκια τίµησαν µε το 28% των ψήφων τους. Αρα, όσο λιγότερες είναι οι οµπρέλες στην ακτή τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για επτακοµµατική Βουλή και τόσο µειώνονται οι πιθανότητες κοινοβουλευτικής αυτοδυναµίας. Ξέρω ότι δεν µε πιστεύετε, αλλά όσο πλησιάζουµε την 7η Ιουλίου οι καιρικές προγνώσεις θα αποκτήσουν µεγαλύτερη σηµασία από τις εκλογικές δηµοσκοπήσεις.

εθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογές