Απόψεις|25.06.2019 14:18

Βουλή: Διακοπές µε αστερίσκο

Κατερίνα Τζαβάρα

Στο διάστηµα που µας οδηγεί στις εκλογές η λειτουργία της Βουλής έχει πέσει σε θερινή ραστώνη, από τη στιγµή που θυροκολλήθηκε το διάταγµα διάλυσής της. Υπό άλλες συνθήκες τέτοια εποχή η κουβέντα για τη συγκρότηση ή µη των θερινών τµηµάτων λειτουργίας του «Ναού της ∆ηµοκρατίας» θα είχε αρχίσει. Ταυτόχρονα θα οργίαζαν οι χαµηλόφωνες και εύκολα µεταφερόµενες φήµες περί αδιόρατων σκοπιµοτήτων πίσω από την όποια απόφαση και η ανάλυση των συνταγµατικών προβλέψεων. Επίσης, θα... περνούσαν από κόσκινο οι εξαιρέσεις, οι αλλαγές του Κανονισµού γύρω από τη δικαιοδοσία των λεγόµενων «τµηµάτων διακοπής εργασιών», όπως και το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισµό.

Πρακτικά, σύµφωνα µε τα άρθρα 29 και 30 του ΚτΒ: «Κατά τη διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή για το χρονικό διάστηµα µεταξύ δύο συνόδων (συνήθως κατά τους θερινούς µήνες), ένα µέρος του νοµοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκείται από το Τµήµα ∆ιακοπής των Εργασιών της Βουλής των Ελλήνων. Σε αυτό µετέχει το 1/3 του όλου αριθµού των βουλευτών. ∆εδοµένου δε ότι κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική µια τακτική σύνοδος που ξεκινά τις εργασίες της στις αρχές Οκτωβρίου λήγει τον Μάιο ή τον Ιούνιο του επόµενου έτους, κάθε καλοκαίρι συγκροτούνται τρία Τµήµατα ∆ιακοπής Εργασιών…».

Μόλις δύο εβδοµάδες πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές όλα αυτά καµία σηµασία δεν έχουν. ∆εν συµβαίνει το ίδιο µε τις δηλώσεις του αρχηγού της Ν∆, Κυριάκου Μητσοτάκη, που διευκρίνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του πως από την παράταξή του έχει ήδη σχεδιαστεί το νοµοθετικό έργο για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, σε περίπτωση, βέβαια, που την αναλάβει. «Το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους είναι προδιαγεγραµµένο και δεν µπορούµε να χάσουµε ούτε µία εβδοµάδα κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Αυτό σηµαίνει ότι η Βουλή θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι. ∆εν πρόκειται να διακόψουµε, ούτε να πάµε σε θερινά τµήµατα, διότι πρέπει να είµαστε έτοιµοι τον Σεπτέµβριο να προτείνουµε στη Βουλή και να ψηφίσουµε το καινούργιο µας φορολογικό νοµοσχέδιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και κάπως έτσι είναι σαφές πως η έκβαση των εκλογών θα κρίνει και τον θερινό προγραµµατισµό στη Βουλή

εθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογές