Απόψεις|26.06.2019 14:17

Ο Ερντογάν το βιολί του...

Έθνος Γνώμη

Εποµένως, δεν χρειάζεται να λέγεται πλέον ο πρόεδρος «σουλτάνος», αλλά απλός εµίρης. Ηταν φυσικό ο Ερντογάν να στηρίξει τη διαδροµή του «Γιαβούζ» προς την Καρπασία, αλλά και να αγνοήσει επιδεικτικά τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του υπέρ του Καστελόριζου.

Εξάλλου, προ ηµερών έπραξε το ίδιο προς τους Ευρωπαίους ηγέτες που δήλωσαν ενόχληση για την τακτική του. Πολλοί σηµείωσαν πρόσφατα πως οι ελληνικές εκλογές κατακαλόκαιρο θα προκαλούσαν έξαψη αντιδράσεων του γείτονα. Μάλλον είχαν δίκιο. Το κέντρο βάρους της διαφωνίας για τους S-400 και τα F-35 πέφτει στο τέλος του µηνός, όταν ο Τραµπ θα µιλήσει µε τον εµίρη στην Ιαπωνία.

∆υστυχώς, φαίνεται πως η ∆ηµοκρατία της Κύπρου θα δεχτεί µεγάλη πίεση, καθώς απροκάλυπτα υποστηρίζεται µια µελλοντική κρατική οντότητα στα κατεχόµενα εδάφη του νησιού. Εξάλλου, τα δύο τρυπάνια δεν τρυπάνε στο νότιο τµήµα, όπου η Κύπρος όρισε οικόπεδα, αλλά µάλλον θα ξεκινήσουν από τον ασυνόρευτο ακόµη κυπριακό βορρά. Μήτε η εθνική µας ενότητα είναι αδιαπραγµάτευτη – για την ώρα, Ελληνας πρώην πρωθυπουργός δηλώνει πως η βέλτιστη λύση είναι το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή δικαστήρια, απόψεις για τις οποίες η Ελλάδα διατηρούσε αποστάσεις, αφού άλλο η δίκαιη δίκη και άλλο ο βέβαιος συµβιβασµός. Και συµβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι κάπως δύσκολο, καθώς τα προεκλογικά πάθη θα το επηρέαζαν. Οι συζητήσεις στην Ιαπωνία θα φωτίσουν αρκετά ζητήµατα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν