Απόψεις|26.06.2019 14:19

Ζητείται συµβιβασµός στην Σύνοδο Κορυφής

Γιώργος Καπόπουλος

Αν υπάρξει συµβιβασµός στη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Κυριακής προς ∆ευτέρα ως προς τον επόµενο πρόεδρο της Κοµισιόν, είναι βέβαιο ότι θα πρόκειται για συµβιβασµό του ελάχιστου κοινού παρονοµαστή. Μέσα σε λίγες µέρες δεν µπορεί να υπάρξει η γαλλογερµανική σύνθεση για το µέλλον της ΕΕ - Ευρωζώνης, για την οποία ο Μακρόν πιέζει τη Μέρκελ εδώ και δύο χρόνια, µε κατάληξη την αγνόηση της πρότασης που ανέπτυξε στην οµιλία του στη Σορβόννη στα τέλη Σεπτεµβρίου του 2017.

Το βέτο του Μακρόν στην υποψηφιότητα Βέµπερ δεν ήταν απλώς και µόνο απόρριψη του συγκεκριµένου προσώπου. Ηταν η απάντηση Μακρόν, πρώτον, στην απόρριψη της πρότασής του για συνολική µεταρρύθµιση στην ΕΕ - Ευρωζώνη και, δεύτερον, µια αντίδραση στη γερµανική άποψη ότι η ισχυρότερη οικονοµία της Ευρώπης και η µεγαλύτερη οµάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, δικαιούνται να επιλέξουν τον εκλεκτό τους για την προεδρία της Κοµισιόν. Συµβιβασµός στον ελάχιστο κοινό παρονοµαστή σηµαίνει προσωπικότητα η επιλογή της οποίας δεν ενισχύει ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι ούτε τον Βορρά ούτε τον Νότο στους ευρωπαϊκούς συσχετισµούς.

Το σκηνικό της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή 30 Ιουνίου παραπέµπει στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας τον ∆εκέµβριο του 2000, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ αντήλλαξε βαριές κουβέντες µε τον καγκελάριο της Γερµανίας Σρέντερ στη σκιά της αντιπαράθεσής τους για την πρόταση του Γερµανού ΥΠΕΞ, Φίσερ, για υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Συντάγµατος.

Εύλογα τίθεται το ερώτηµα τι θα είναι πιο εποικοδοµητικό για το µέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Ενας εµβαλωµατικός συµβιβασµός τις πρώτες πρωινές ώρες της ∆ευτέρας ή µια µετάθεση των αποφάσεων σε µια επόµενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής; Η απόσυρση του Βέµπερ από την κούρσα διαδοχής του Γιούνκερ ανοίγει τον δρόµο για ισοδύναµο αντισταθµιστικό αξίωµα για τον εκλεκτό του Βερολίνου, δηλαδή την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Μπούντεσµπανκ Βάιντµαν για τη διαδοχή του Ντράγκι στα ηνία της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου

Σύνοδος Κορυφής