Απόψεις|26.06.2019 14:25

Μπάνια και... αυτοδυναµία

Βούλα Κεχαγιά

Το πιο ενδιαφέρον όµως είναι ότι ανταλλάσσουν δηµοσίως µηνύµατα µεταξύ τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για παράδειγµα, είπε ότι εάν δεν υπάρξει αυτοδυναµία τη νύχτα της µεθεπόµενης Κυριακής, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές τον ∆εκαπενταύγουστο µε απλή αναλογική και όλα τα θέµατα ανοιχτά. Κοινώς, οι πολίτες πρέπει να προσφέρουν αυτοδυναµία στη Νέα ∆ηµοκρατία, για να κλείσουν τα θέµατα και να µη διασαλευτούν τα µπάνια του λαού. Ασε που σε µία τέτοια περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν µε απλή αναλογική κι εκεί...

Το µήνυµα που στέλνει η Πειραιώς την ίδια ώρα προς το ΚΙΝΑΛ είναι πως πρέπει να ξεχάσει τη στρατηγική της ψήφου ανοχής σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας και να συνεργαστεί το ίδιο βράδυ και χωρίς δεύτερες σκέψεις µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Σε άλλη περίπτωση έρχονται περιπέτειες και όχι µόνο για τη χώρα...

Αντιστοίχως το ΚΙΝΑΛ, που διαπιστώνει ότι µετά την αποµάκρυνση Βενιζέλου δεν έχει εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως συνεχίζονται οι διαρροές προς τη Νέα ∆ηµοκρατία, απευθύνεται στο εκλογικό σώµα για να πει: Μην ανησυχείτε, ψηφίστε ΚΙΝΑΛ διότι ό,τι και να γίνει η χώρα δεν θα µείνει ακυβέρνητη, αφού από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης το Κίνηµα Αλλαγής θα στηρίξει µε ψήφο ανοχής ακόµη κι αν δεν µπει στην κυβέρνηση. Και κάπως έτσι η χώρα δεν θα µπει σε περιπέτειες.

Εκ παραλλήλου εκπέµπει και ένα µήνυµα προς την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, πως πρέπει να σταµατήσει να πιέζει για αυτοδυναµία συµπιέζοντας το ΚΙΝΑΛ, διότι όσο πιο ενισχυµένο βγει από τις κάλπες τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρξουν ώστε σε άµεσο χρόνο Νέα ∆ηµοκρατία, ΚΙΝΑΛ και άλλα πρόθυµα κόµµατα να αλλάξουν το εκλογικό σύστηµα. ∆ηλαδή να καταργήσουν την απλή αναλογική και να επιστρέψουν τα πράγµατα στην κανονικότητα του παρελθόντος. Εξ αυτού του λόγου η κυρία Γεννηµατά θυµίζει δηµοσίως στον κ. Μητσοτάκη πως εάν δεν ψηφίσουν 200 βουλευτές για την αλλαγή του εκλογικού νόµου, τότε αναπόφευκτα µε βάση το Σύνταγµα η επόµενη εκλογική αναµέτρηση θα διενεργηθεί µε απλή αναλογική.

Και τότε ποιος θα συνεργαστεί µε ποιον για να σχηµατιστεί κυβέρνηση; Η Νέα ∆ηµοκρατία µε τον ΣΥΡΙΖΑ; Χλωµό. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ξεκαθαρίσει σε ανύποπτο χρόνο πως δεν διανοούνται έναν µεγάλο συνασπισµό. Ψυχραιµία, ο λαός, σοφός ή µη, θα δώσει τις απαντήσεις.

εθνικές εκλογές