Απόψεις|26.06.2019 14:28

Ντιµπέιτ και Ποινικός Κώδικας

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Φυσικά, εφεξής θα ληστεύουν µε κλοπιµαία µικρότερης αξίας, ώστε να µην προφυλακιστούν πάλι. Ετσι εξηγείται γιατί αναβλήθηκε το ντιµπέιτ των πολιτικών αρχηγών και όχι διότι ο ένας αρχηγός έλεγε «το Σάββατο µπορείς;» κι ο άλλος απαντούσε «όχι, όχι», όπως στο λαϊκό άσµα. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες µου, εκδηλώθηκε εύλογη ανησυχία ότι όσο οι πολιτικοί αρχηγοί θα προέβαιναν σε τηλεοπτικές ανταλλαγές φιλοφρονήσεων, οι απελεύθεροι διαρρήκτες -όντας σίγουροι ότι τα σπίτια των αρχηγών θα ήταν άδεια- θα έσπευδαν να µπουκάρουν εκ του ασφαλούς.

Και καλά να έπαιρναν την τηλεόραση του κ. Τσίπρα, το λάπτοπ του κ. Μητσοτάκη και την πρέσα που ισιώνει τα µαλλιά της η κυρία Γεννηµατά. Καλά να έκλεβαν -µε φορτηγό- και τους 55 τόµους των «Απάντων του Λένιν» από το σπίτι του κ. Κουτσούµπα. Αυτά είναι πράγµατα που αντικαθίστανται. Η δυσαναπλήρωτη απώλεια θα ήταν η φήµη των πολιτικών αρχηγών. «Λήστεψαν τους πολιτικούς αρχηγούς την ώρα του ντιµπέιτ» θα ήταν ο κύριος τίτλος ειδήσεων και αναλόγως θα διαµορφώνονταν και οι δηλώσεις των κοµµάτων. «Φταίει η Νέα ∆ηµοκρατία διότι δεν δέχτηκε να γίνει το ντιµπέιτ πριν από την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ». «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν µειώσουµε τους φόρους, διότι µόνον στο κλεµµένο λάπτοπ του κ. Μητσοτάκη ήταν γραµµένη η συνταγή, δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας».

«Η σκέψη του Λένιν πάντοτε θα οδηγεί την εργατική τάξη στους αγώνες της ενάντια στην καπιταλιστική εκµετάλλευση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ». «Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που τα µαλλιά µου ξαναγίνανε κατσαρά, δήλωσε η κυρία Γεννηµατά». «Ας µας φώναζαν κι εµάς στο ντιµπέιτ και ας µας κλέβανε και τα πουκάµισα, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης».

Εκείνο που δεν µπορώ να προβλέψω είναι η εκλογική συµπεριφορά των διαρρηκτών. Αν, δηλαδή, θα πάνε κανονικά να ψηφίσουν ή αν θα προτιµήσουν να ληστέψουν τα διαµερίσµατα των λοιπών ψηφοφόρων. ∆υστυχώς, οι σφυγµοµετρήσεις υστερούν και δεν διερευνούν το ευαίσθητο αυτό σηµείο. Είναι βέβαια πιθανόν ότι οι δηµοσκόποι έχουν πέσει εν αγνοία τους θύµατα διάρρηξης.

debateνέος Ποινικός Κώδικας