Απόψεις|26.06.2019 14:30

Δεν σε ξέρω...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οµως έχουµε και ένα κόµµα που η πρωτότυπη προεκλογική του καµπάνια συνίσταται στο «θα είµαστε ο καλύτερος σύµµαχος της Ν∆». Πρόκειται για τη ∆ηµιουργία, Ξανά του Θάνου Τζήµερου. Γνωστή ακραία περίπτωση. Με εξίσου ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, τακτικές µιντιακού θορύβου και γενικώς στάση που θυµίζει καρικατούρα πολιτικής. Στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από 40.000 ψήφους.

Νούµερο που αντιστοιχεί -χονδρικά- στο µισό της µονάδας του εκλογικού σώµατος. Σε µία εκλογική αντιπαράθεση, όµως, που «κάθε ψήφος µετράει». Ετσι δεν λένε; Ο Θ. Τζήµερος ζητά και πάλι από τους πολίτες να τον ψηφίσουν, διότι «είµαστε το µοναδικό γνήσια µεταρρυθµιστικό κόµµα που θα βάλει πλάτη σε όλες τις µεταρρυθµίσεις που ενδεχοµένως να κάνει η Ν∆», όπως είπε στην τελευταία τηλεοπτική του εµφάνιση. Ηταν µάλιστα πολύ συγκεκριµένος, µιλώντας για «την αλλαγή του εκλογικού νόµου, τις µεταρρυθµίσεις στην Παιδεία, την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, την απελευθέρωση της αγοράς».

Μας λέει επίσης ότι το κόµµα του θα θέτει «θέµατα-ταµπού», όπως το «για ποιο λόγο είµαι υποχρεωµένος να είµαι ασφαλισµένος σε έναν κρατικό φορέα, να µην έχω άλλη επιλογή». Με µια πρώτη ανάγνωση ακούγεται µάλλον σαν ένα εξαιρετικό πιθανό συµπλήρωµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ισως µάλιστα να αποδεικνυόταν πιο... συνεπές στη γραµµή ακόµη και από «γαλάζιους» βουλευτές που θα εκλεγούν.

Οι απόψεις του Θάνου Τζήµερου, άλλωστε, δεν απέχουν και τόσο από αυτές του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί είχε δηλώσει πως «κάποιες από τις προτάσεις σας, όπως ζητήµατα που αφορούν τον κατώτατο µισθό, τη φορολογία, τις τολµηρές σας σκέψεις για την κατάργηση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν µας βρίσκουν σύµφωνους». Οµως συνολικά οι επεξεργασίες του ΚΕΦΙΜ αποτελούν «µια ανάσα ορθού πολιτικού λόγου». Εξυπακούεται ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν θέλει µε τίποτε να συσχετιστεί µε περιπτώσεις όπως αυτή του Θάνου Τζήµερου. Τουναντίον µάλιστα, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο η µετριοπάθεια είναι... νόµος. Η Ν∆ δεν θέλει επ’ ουδενί να διαταραχθεί οτιδήποτε από το «κεκτηµένο» των ευρωεκλογών, ούτε να φοβηθεί ο «µέσος» ψηφοφόρος

Θάνος Τζήμερος