Απόψεις|27.06.2019 14:21

Οι Δημοκρατικοί θα ξαναβγάλουν τον Τραμπ;

Γιώργος Καπόπουλος

Στις 17 Ιουλίου έχει κληθεί να καταθέσει σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο ειδικός ανακριτής Μίλερ, που διερεύνησε την υπόθεση διαπλοκής του προεκλογικού επιτελείου του Τραµπ µε το Κρεµλίνο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Είναι προφανές ότι η κατάθεση Μίλερ θα επηρεάσει αποφασιστικά την ελεγχόµενη από τους Δηµοκρατικούς πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την κατεύθυνση της απαγγελίας ή όχι κατηγορίας κατά του Τραµπ για παρεµπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης.

Δεν χρειάζεται να αµφισβητηθεί το εισαγγελικό πόρισµα που διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν διαπλοκή επιτελείου Τραµπ και Κρεµλίνου. Αρκεί η ερµηνεία, έστω και διασταλτική, των όσων θα καταθέσει ο Μίλερ για να κινηθεί η Βουλή προς τη διερεύνηση της παρεµπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης από τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Με την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρική εκλογή του 2020 να αρχίζει άτυπα από τον Σεπτέµβριο, οι Δηµοκρατικοί κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι φοβούνται µια µετωπική πολιτικήπρογραµµατική σύγκρουση µε τον ένοικο του Λευκού Οίκου που έχει κάνει σηµαία του το σύνθηµα «Πρώτα η Αµερική».

Από την πλευρά του ο Τραµπ θα αξιοποιήσει ενδεχόµενη απαγγελία κατηγορίας για να προβάλει τη στοχοποίησή του από το πολιτικό σύστηµα της χώρας και να προβάλει ως αντισυστηµικός. Με δυο λόγια, οι ∆ηµοκρατικοί είναι πολύ πιθανόν να παρασυρθούν σε επιλογές που θα διευκολύνουν την επανεκλογή του Τραµπ.

Τούτων λεχθέντων, η ανακίνηση από τη Βουλή µιας υπόθεσης για την οποία ο Μίλερ έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παραποµπή σε δίκη παρατείνει την κατάσταση αναµονής στις διµερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τουλάχιστον µέχρι την προεδρική εκλογή του Νοεµβρίου του 2020. Ο αντισυστηµικός λαϊκισµός και η παραβίαση της πολιτικής ορθότητας δεν µπορούν σε καµιά περίπτωση να υποκαταστήσουν µια συνολική διακριτή πρόταση εναλλακτικής κυβερνητικής διαχείρισης. Το παραπάνω µάθηµα το πήραν µετά το 1994 στην Ιταλία οι αντίπαλοι του Μπερλουσκόνι.

Ντόναλντ ΤραμπΔημοκρατικοί