Απόψεις|27.06.2019 14:36

Ο γρίφος της αποχής

Κατερίνα Τζαβάρα

Θες γιατί πολύ πρόσφατα πήγαµε στις κάλπες και δη σε τετραπλές, θες γιατί το καλοκαίρι έχει πλέον προχωρήσει αρκετά ενεργοποιώντας τους αισθητήρες της διάθεσης απόδρασης µέσω διακοπών, κοινός τόπος είναι ότι λείπει ο ενθουσιασµός από µια προεκλογική περίοδο που εξελίσσεται γρήγορα µεν, χωρίς ενθουσιασµό δε. Εννοείται βεβαίως πως οι αναλυτές µπορούν να εντοπίσουν και ποιοτικά σπουδαιότερα χαρακτηριστικά.

Το γενικότερο κλίµα, για τους όποιους λόγους κι αν διαµορφώνεται, ώθησε τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη, να απευθύνει ανοικτή έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Σε επίσκεψή του στο Εθνικό Τυπογραφείο, στο πλαίσιο της οποίας ενηµερώθηκε για την πρόοδο της διαδικασίας εκτύπωσης των καταστάσεων µε τους εκλογείς, είπε µε νόηµα πως «αυτές οι καταστάσεις πρέπει να γεµίσουν. ∆εν πρέπει να υπάρχουν σελίδες που να είναι άδειες». Τόνισε µάλιστα πως οι εκλογές αποτελούν «µια διαδικασία που είναι ύψιστη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος, όσο κι αν κάποιοι λένε το αντίθετο».

Κι ενώ τα µαθηµατικά του ισχύοντος εκλογικού νόµου αναδεικνύουν µε τον πλέον απλό τρόπο πως η αυτοδυναµία είναι συνάρτηση του ποσοστού του κόµµατος που θα αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές αλλά και του ποσοστού των κοµµάτων που µπαίνουν ή µένουν εκτός Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει το δηµοσκοπικό αβαντάζ κάνει σχέδια επί χάρτου για κάθε περίπτωση. Ετσι, δήλωσε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναµία και βεβαίως επιβεβαιωθεί η δηµοσκοπική πρωτιά του, «θα πάµε σε εκλογές τον ∆εκαπενταύγουστο». Με βάση και πάλι τον ισχύοντα εκλογικό νόµο, εάν χρειαστεί να οδηγηθούµε εκ νέου σε εκλογές, αυτές θα γίνουν µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, δηλαδή µε το όριο του 3% για την εξασφάλιση εισόδου στη Βουλή αλλά χωρίς το µπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόµµα.

Τι έχουµε στην πραγµατικότητα να περιµένουµε; Εύλογες κινήσεις συσπείρωσης των ψηφοφόρων από τα κόµµατα αλλά και πρόταξη των προγραµµατικών διαφορών της κάθε παράταξης. Κυρίως όµως, από κάθε πλευρά και όποια αφετηρία, µια δυναµική µάχη ενάντια στην αποχή. Για την ώρα και µέχρι τις εκλογές, η αποχή θα αποτελεί έναν γρίφο που θα οριοθετεί τη µαύρη τρύπα δηµοσκοπήσεων και πρώιµων αναλύσεων, θα προβληµατίζει για τα κίνητρα και θα κινητοποιεί για τον εξορκισµό της...

βουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογές