Απόψεις|27.06.2019 14:44

Ο Θεοχαρόπουλος δεν τα έβλεπε αυτά νωρίτερα;

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οταν ακούς τις προεκλογικές δηµόσιες παρεµβάσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι πριν από λίγο σχετικά καιρό καθόταν στα ίδια κοινοβουλευτικά έδρανα µε τη Φώφη Γεννηµατά και το ΚΙΝΑΛ.

Αν και συνολικά διαθέτει µειλίχιο πολιτικό λόγο, όταν η συζήτηση φτάνει στα θέµατα των «πρώην», µοιάζει να αλλάζει ύφος. «Ο Μητσοτάκης», δήλωσε στην τελευταία του ραδιοφωνική συνέντευξη, «έχει βρει ήδη από τώρα τα δεκανίκια», αναφερόµενος προφανώς στις µετεκλογικές βλέψεις του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, τονίζει πως «έχουν επιλέξει τον ρόλο του εταίρου της ΝΔ, όπου τους χρειάζεται.  Αν τους θέλει στη συγκυβέρνηση, τότε συγκυβέρνηση. Αν τους θέλει µε ψήφο ανοχής, τότε ψήφο ανοχής».

Οταν ακούς κάτι τέτοια, έρχεται σχεδόν αυτόµατα η απορία στο µυαλό: ∆εν τα έβλεπε όλα αυτά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος όταν βρισκόταν στις γραµµές της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης; Ιδίως µάλιστα από τη στιγµή που ο Αλέξης Τσίπρας, την περίοδο εκείνη, δεν έχανε ευκαιρία να εγκαλεί τη Φ. Γεννηµατά ως ουρά της Ν∆. Πάντως, ο πρόεδρος της ∆ΗΜΑΡ φαίνεται να έχει τη δική του προσέγγιση: «Αδυνατώ να παρακολουθήσω τις αλλαγές του τι θέλει το Κίνηµα Αλλαγής. Από µέρα σε µέρα, νοµίζω, αλλάζει». Ενώ υποστηρίζει ότι έβγαλε φλας αριστερά µε την αποποµπή Βενιζέλου για να στρίψει δεξιά. Για να µην τον αδικώ όµως τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, σε µία πολιτική περίοδο που έχουµε δει πολιτικά άλµατα επί κοντώ, το µόνο που έχει κάνει είναι µερικά... πλάγια βηµατάκια. Μάλιστα για τη ∆ΗΜΑΡ, ως πολιτικό χώρο, µάλλον συνιστούν έναν πολιτικό κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δείχνει να αισθάνεται πως έχει πλέον σίγουρα πατήµατα στην πολιτική. Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσµατος. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η εκτίµησή του για το ότι στο άµεσο µέλλον θα υπάρξουν δύο «πολιτικά πλειοψηφικά ρεύµατα» και ένα από αυτά θα είναι η Προοδευτική Συµµαχία. Μια «στρατηγική επιλογή», όπως τη χαρακτηρίζει, που «θα καταστήσει τον χώρο έναν από τους δύο κυρίαρχους πόλους , κάτι που δεν ήταν αυτονόητο». ∆εν διστάζει όµως, παρατηρώ, να ασκεί και κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αν είχε γίνει και λίγο νωρίτερα, αµέσως µετά τα µνηµόνια», τότε «ίσως υπήρχε περισσότερος χρόνος να γίνει κτήµα της κοινωνίας». Οµως τότε υπήρχε ακόµη ο Πάνος Καµµένος.

εθνικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑΘανάσης ΘεοχαρόπουλοςΚΙΝΑΛ