Απόψεις|28.06.2019 14:54

Από Οσάκα, Άγκυρα ένα... F-35 δρόμος

Γιώργος Καπόπουλος

Η διατύπωση που χρησιµοποίησε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Νικέι» ήταν προσεκτική («συζητιέται»), αλλά σε κάθε περίπτωση η αναφορά αυτή και µόνο δείχνει παρασκηνιακή πρόοδο στις διµερείς συνοµιλίες οι οποίες προετοιµάζουν τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας στην Οσάκα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20. Αν το κλείσιµο του ραντεβού στην Οσάκα έδωσε τροφή σε σενάρια εξοµάλυνσης των διµερών σχέσεων Αγκυρας - Ουάσιγκτον, η πιθανολόγηση επίσκεψης Τραµπ στην Τουρκία ενισχύει την αξιοπιστία τους.

Ο Τραµπ δεν θα δει τον Ερντογάν στην Οσάκα για να ακούσει ότι η Τουρκία δεν συζητά µαταίωση της αγοράς των S-400, ούτε θα βρεθεί στην Αγκυρα εντός του Ιουλίου προκειµένου να παρακολουθήσει την προγραµµατισµένη για τον ίδιο χρονικό ορίζοντα παραλαβή των ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστοιχιών! Η τετ α τετ συνάντηση στην Οσάκα και η πιθανή επίσκεψη Τραµπ στην Αγκυρα είναι κάτι παραπάνω από επικοινωνιακή φιλοφρόνηση προς τον Ερντογάν: Μόνο ως αντίβαρο και ως διευκόλυνση µιας προσαρµογής και αναδίπλωσης του προέδρου στη γραµµή πλεύσης των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή µπορεί να εκληφθούν.

Αδιέξοδο στη Συρία και βαριά ήττα στην Κωνσταντινούπολη, συν την επείγουσα ανάγκη σταθεροποίησης της οικονοµίας: Ολα δείχνουν τον συµβιβασµό ως µονόδροµο για τον Ερντογάν, µε µοναδικό ζητούµενο ένα επικοινωνιακό περιτύλιγµα που να επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να ισχυρισθεί ότι η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον ρόλο της ως περιφερειακής δύναµης στην ευρύτερη περιοχή.

Προφανώς τα παραπάνω δείχνουν τη διαφοροποίηση της στάσης του Κογκρέσου, Στέιτ Ντιπάρτµεντ και Πενταγώνου που κλιµακώνουν τις πιέσεις προς την Αγκυρα από αυτήν του Λευκού Οίκου που κρατά στάση προσεκτικής αναµονής, περισσότερο ως κατανοµή ρόλων και όχι σύγκρουσης, όπως συνέβη τον περασµένο ∆εκέµβριο όταν ο Τραµπ εξήγγειλε την αποχώρηση των αµερικανικών δυνάµεων από τη Συρία, για την προοπτική των διµερών σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ Τραμπ