Απόψεις|28.06.2019 14:59

Γιώργος Παπανδρέου: Εντός και εκτός

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυµούσε να είναι πάντα «µπροστά» ουδείς µπορεί να το αµφισβητήσει: από τις εµφανίσεις µε το iPad ακόµη και µέσα στη Βουλή πριν από µερικά χρόνια µέχρι το ευρύτερο υπερκοµµατικό ύφος µε το οποίο πολιτεύεται σήµερα.

Για το αν το ύφος του αντιστοιχεί σε καινοτόµες πολιτικές προσεγγίσεις έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο παρελθόν. Αλλωστε, η περιβόητη εικόνα του στο Καστελόριζο, που σήµαινε την υπαγωγή της χώρας στα προγράµµατα του ∆ΝΤ και ό,τι ακολούθησε, µοιάζει να τα χάλασε όλα.

Τις προάλλες, πάντως, αναφέρθηκε σε µια πιθανή εξέλιξη των πολιτικών πραγµάτων. ∆ιερωτήθηκε, µάλιστα, «γιατί να µη συνεργαστεί η Ν∆ µε τον ΣΥΡΙΖΑ ή και µε εµάς, στο πλαίσιο µιας εθνικής κυβέρνησης;». Προφανώς, όµως, η απορία του ουδεµία σχέση έχει µε την προεκλογική τακτική του κόµµατος µε το οποίο κατέρχεται υποψήφιος στην Αχαΐα. Το ΚΙΝΑΛ µάλλον έδειξε πως... δεν το άκουσε. Κανένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη πέριξ της Φώφης Γεννηµατά δεν αντέδρασε και η ίδια η πρόεδρος συνεχίζει να λέει τα δικά της για το τι θα πράξει στο µετεκλογικό σκηνικό.

Ευτυχώς για την ενηµέρωση των ψηφοφόρων, µε λίγο µεγαλύτερη σαφήνεια. Η θεωρία του µεγάλου συνασπισµού που δείχνει να µην αποστρέφεται καθόλου ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι καινούργια. Πολλοί την έχουν ευχηθεί ακόµη και στη σηµερινή πολιτική συγκυρία. Αλλοι πάλι τη θεωρούν απόδειξη της εµβάθυνσης στον πολιτικό πολιτισµό της Ευρώπης. Κανείς, όµως, από τα επιτελεία των κοµµάτων δεν τη φέρνει στο προσκήνιο αυτές τις εβδοµάδες . Για ευνόητους λόγους. Και όµως, είναι στο πίσω µέρος του µυαλού πολλών για... αργότερα. Ακόµη και ο άκρως πολωτικός σε σχέση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν ρωτήθηκε στην κρατική τηλεόραση για το αν µπορεί να αποκλείσει µια σύµπραξη ΣΥΡΙΖΑ - Ν∆, ήταν σαφής: Τώρα αδύνατον.

∆εν ξέρει, όµως, τι µπορεί να συµβεί έπειτα από εκλογές µε απλή αναλογική. Ο Γιώργος Παπανδρέου µπορεί στο µυαλό του κόσµου να βαρύνεται για πολλά. Μπορεί να αντιµετωπίζει τα πολιτικά τεκταινόµενα µε τον δικό του τρόπο, έχοντας κάνει έναν µεγάλο πολιτικό κύκλο. Μπορεί ίσως να τσατίζει πολλούς. Μια φορά εκτός τόπου δεν είναι. Για το «εκτός χρόνου» δεν παίρνω όρκο.

Γιώργος Παπανδρέου