Απόψεις|29.06.2019 18:20

Αλλαγή πιλότου εν ώρα απογείωσης στον ΠΑΟΚ!

Αντώνης Τσακαλέας

Παραιτήσεις και απολύσεις προπονητών έχουν γίνει πολλές στο παρελθόν και θα γίνουν πολλές στο μέλλον, όμως αυτό που συνέβη με τον Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έχει άλλη φορά καταγραφεί, και είναι μια κατάσταση την οποία ο ΠΑΟΚ καλείται να αντιμετωπίσει.

Αν προσπαθήσει κανείς να παρομοιάσει τον ΠΑΟΚ με ένα αεροπλάνο που είχε προσγειωθεί μετά τη πλέον πετυχημένη πτήση του τα τελευταία χρόνια, τώρα, η αλλαγή πιλότου δεν τον βρήκε ούτε στο έδαφος λίγο πριν πετάξει, ούτε στον αέρα αφότου απογειώθηκε. Ο ΠΑΟΚ καλείται να αλλάξει πιλότο την ώρα που είχε τροχοροδρομήσει για να απογειωθεί. Αν είσαι επιβάτης ενός αεροπλάνου και δεις αλλαγή πιλότου εν πτήσει, σφίγγεσαι μεν αλλά κάπου νιώθεις και την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ο αυτόματος πιλότος σε τέτοιες περιπτώσεις. Για σκέψου την ώρα που το αεροπλάνο έχει πιάσει τη μάξιμουμ ταχύτητα πάνω στο διάδρομο του αεροδρομίου, να ανοίξει η πόρτα του πιλοτηρίου για να γίνει αλλαγή πιλότου.

Εκείνη την ώρα δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς το τι έκανε τον πιλότο να φύγει από τη θέση του, το αν το πρόβλημα που είχε προϋπήρχε από την ώρα που κάθισε στη θέση του ή εμφανίστηκε τώρα. Δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς ούτε το ποιος θα καθίσει στο πιλοτήριο. Σκέφτεσαι ότι θες απλά κάποιον, οποίος να μπορεί να κάνει τη δουλειά της απογείωσης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό σου.

Ο ΠΑΟΚ, τη δεδομένη στιγμή, δεν ψάχνει απλά για έναν πιλότο να ολοκληρώσει την απογείωση και να δει τι θα κάνει στη συνέχεια. Ψάχνει έναν πιλότο για να ολοκληρώσει την πτήση. Η αναζήτηση προπονητή στην οποία μπήκε ο «Δικέφαλος του Βορρά» μετά την απόφαση του Ραζβάν Λουτσέσκου να αποχωρήσει τη μέρα που οι περισσότεροι άρχισαν να ετοιμάζουν βαλίτσες για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών. Και οι δύσκολες αποφάσεις είναι για τους τολμηρούς, για τους ηγέτες. Υπάρχει μια ατάκα που πολλές φορές έρχεται στο προσκήνιο: «Όταν τα πράγματα σκληραίνουν, προχωρούν οι σκληροί» είναι η μετάφραση του «When the going gets tough, the tough get going».

Μέσα στη τούρλα της εξεύρεση ενός προπονητή που θα μπορέσει να χειριστεί μια ειδική κατάσταση -καθώς θα αναλάβει μεν μια ομάδα στην έναρξη της προετοιμασίας της, αλλά τα περιθώρια επεμβάσεων στο ρόστερ αυτής είναι μικρά καθώς αυτό ετοιμάστηκε με δεδομένο πως σε πέντε εβδομάδες υπάρχουν επίσημα παιχνίδια για τα προκριματικά του Champions League, της  μεγάλης πρόκλησης για τους νταμπλούχους Ελλάδος-  θα πρέπει να έρθει και η αποτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και έκανε τον Ραζβάν Λουτσέσκου να προχωρήσει σε αυτή τη κίνηση.

Αν η αιτία ήταν μόνο το οικονομικό, ο Ραζβάν Λουτσέσκου ίσως να μην έμπαινε στη διαδικασία να ξεκινήσει την προετοιμασία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα συναισθήματα που υπάρχουν σε κάθε πλευρά αποτελούν τον χειρότερο σύμβουλό στη προσπάθεια καταγραφής των αιτιών. Η πρώτη ανακοίνωση του διαζυγίου Λουτσέσκου - ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ «κρύα» με βάση όλα όσα έγιναν επί των ημερών του στους «ασπρόμαυρους». Ομως την επόμενη μέρα, ακολούθησε ένας αποχαιρετισμός όπως ακριβώς άξιζε στον Ρουμάνο τεχνικό με βάση τη πορεία του στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ο ΠΑΟΚ, όχι μόνο είχε καιρό να ζήσει μια τέτοια κρίση, αλλά αυτή η κρίση προέρχεται από μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Μπορεί αυτή να είναι η δέκατη διαδοχική χρονιά που ο «Δικέφαλος του Βορρά» πηγαίνει με διαφορετικό προπονητή στη προετοιμασία από ότι την προηγούμενη, αλλά και πάλι, καμία από τις προηγούμενες αλλαγές δεν έχει σχέση με την τωρινή.

Οι πρώτες αποφάσεις που θα παρθούν είναι οι μόνες βάσει των οποίων θα μπορεί και θα πρέπει να γίνει η επόμενη συζήτηση. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει χρόνο ούτε καν για σενάρια και θεωρίες, πόσο δε μάλλον αυτά να αναλυθούν. Οι πρώτες απαντήσεις θα δοθούν σύντομα, και τώρα θα μπορούν να ακολουθήσουν οι πρώτες κρίσεις...

SuperLeagueΠΑΟΚποδόσφαιροΡαζβάν Λουτσέσκου