Απόψεις|29.06.2019 13:41

Κράτος µισθωτών

Γιάννης Φώσκολος

Ένας στους δύο µισθωτούς, δηλαδή οι µισοί εργαζόµενοι της χώρας, είναι υπάλληλοι γραφείου και πωλητές... Το 13% σταθερά από το 2016 είναι ανειδίκευτοι εργάτες, ενώ το 12% τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί. Το υπόλοιπο 10% είναι επιστήµονες και καλλιτέχνες. Αυτός είναι λίγο-πολύ ο χάρτης της µισθωτής απασχόλησης, όπως σκιαγραφείται από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ τα τελευταία τρία χρόνια.

Και αν το ενδιαφέρον πάντα µονοπωλούν οι µισθοί και ο όγκος της απασχόλησης, στις... υποσηµειώσεις των στοιχείων του ασφαλιστικού γίγαντα αλιεύει κανείς πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. ∆ύο εκατοµµύρια εκατό χιλιάδες είναι οι εργαζόµενοι µε µισθό στη χώρα, εκ των οποίων το 1,89 εκατ. είναι ελληνικής καταγωγής. ∆ηλαδή η ελληνική αγορά εργασίας δεν αποδεικνύεται και τόσο... πολυεθνική ή τουλάχιστον φιλόξενη για τους αλλοδαπούς. Οι µισοί ασφαλισµένοι αλβανικής υπηκοότητας (50,44%) απασχολούνται ως ανειδίκευτοι εργάτες και µικροεπαγγελµατίες. Από τους εργαζόµενους στις κατασκευές, το 30,59% είναι αλλοδαποί. Αντίθετα, το 22,29% των ασφαλισµένων µε ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο χονδρικό και το λιανικό εµπόριο, το 12,44% στις µεταποιητικές βιοµηχανίες και το 12,25% σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Φαίνεται λοιπόν πως οι ελληνικής υπηκοότητας µισθωτοί κατευθύνονται λιγότερο στις εποχικές δουλειές που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα µε τη σεζόν, ενώ κυνηγούν τη δουλειά γραφείου.

Ενδιαφέρον έχει το εύρηµα πως στις επιχειρήσεις µε λιγότερους από 10 µισθωτούς, ο µέσος µισθός πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 60,87% του µέσου µισθού των ασφαλισµένων σε επιχειρήσεις µε πάνω από 10 µισθωτούς. Κοινώς, οι µεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν -ή τουλάχιστον «φαίνεται» ασφαλιστικά ότι πληρώνουν- περισσότερα στους εργαζοµένους τους από τους µικροεπιχειρηµατίες. Στη δεύτερη περίπτωση, φυσικά, δεν αποκλείεται να εµφιλοχωρεί λόγω και πιο έντονων προσωπικών σχέσεων υποδηλωµένη εργασία. Οχι πως αυτό δεν συµβαίνει στις µεγάλες επιχειρήσεις...

Σε κάθε περίπτωση, η µάχη κατά της υποδηλωµένης εργασίας είναι µία από τις µεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το κόλπο των εργοδοτών γνωστό και πολλαπλώς εφαρµοζόµενο ειδικά στον τουρισµό: δηλώνουµε τον βασικό -650 ευρώ πλέον-, ασφαλίζουµε τον βασικό και πληρώνουµε κάτω από το τραπέζι «µαύρα» τα υπόλοιπα. Τακτική που στερεί πολύτιµους πόρους από το ασφαλιστικό σύστηµα της χώρας. Τουλάχιστον..

υπουργείο ΕργασίαςμισθωτοίΕΦΚΑ