Απόψεις|30.06.2019 13:41

Ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ανατολικής Αττικής

Βασιλής Οικονόμου

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής είναι µια περιφέρεια µε πάρα πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και πολλές προοπτικές. Αποτελεί ένα τεράστιο πολεοδοµικό σύνολο που πληθυσµιακά συµπληρώνει το µεγάλο συγκρότηµα της Αθήνας. Τους καλοκαιρινούς µήνες, µάλιστα, παρατηρείται έντονα το φαινόµενο της πληθυσµιακής υπερσυγκέντρωσης στην Ανατολική Αττική.

Οι λόγοι είναι, κυρίως, παραθεριστικοί. Ο όγκος των τουριστών, αλλά και οι κάτοικοι που εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ «δραπετεύοντας» στις εξοχικές κατοικίες τους, µετατρέπουν την περιοχή σε µια τεράστια πόλη. Και ενώ στις µεγάλες πόλεις των Αθηνών το δίκτυο των κρατικών υποδοµών και υπηρεσιών συµβαδίζει µε την πληθυσµιακή τους κατάσταση, στην Ανατολική Αττική τα πράγµατα εδώ και καιρό έχουν µείνει στάσιµα. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να περάσουµε από την αδράνεια στην πολιτική βούληση και από εκεί στον σχεδιασµό και στην υλοποίηση ενός ενιαίου πλέγµατος έργων αναβάθµισης της περιοχής.

Καταγόµενος και ζώντας στην περιοχή, την οποία έχω την τιµή να την εκπροσωπώ τα τελευταία χρόνια στο Κοινοβούλιο, γνωρίζω τα προβλήµατα και τις σκέψεις των πολιτών, τις έχω κωδικοποιήσει και έχω κάνει τις σχετικές επισηµάνσεις µου στη Ν∆. Το σχέδιο της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι καταρχήν να στηριχθούν οι υπηρεσίες και οι δοµές, ειδικά το οδικό δίκτυο στην περιοχή, και παράλληλα να προχωρήσουν πέντε βασικά έργα πνοής που θα αλλάξουν το προφίλ της Ανατολικής Αττικής, αλλά και την καθηµερινότητα του πολίτη, και θα προσδώσουν µια νέα αναπτυξιακή προοπτική. Το πρώτο βασικό και αναγκαίο έργο που πρέπει να προχωρήσει είναι η κατασκευή ενός νέου µεγάλου νοσοκοµειακού συγκροτήµατος το οποίο θα µπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσµού της Ανατολικής Αττικής και τις ολοένα αυξανόµενες ανάγκες του τουριστικού κοινού την περίοδο του θέρους. Επίσης, είναι αναγκαία όσο ποτέ η δηµιουργία σιδηροδροµικού δικτύου στα δύο λιµάνια της Ανατολικής Αττικής (Ραφήνα, Λαύριο), το οποίο θα αναβαθµίσει εµπορικά τα δύο αυτά λιµάνια και θα τα συνδέσει µε το ∆ιεθνές Αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα, είναι απαραίτητο και ζωτικής σηµασίας θέµα η δηµιουργία του αποχετευτικού δικτύου, καθώς σε πολλούς δήµους ακόµα υπάρχει το ντροπιαστικό για την εποχή µας φαινόµενο των βόθρων. Συγχρόνως µε το αποχετευτικό σύστηµα θα πρέπει να υπάρξει µια σύγχρονη διαχείριση των απορριµµάτων της περιοχής στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών και να κλείσουν, επιτέλους, οι χωµατερές που είναι εστίες µόλυνσης και υποβάθµισης. Τέλος, θεωρώ ότι η εκκίνηση του πρότζεκτ του µεγάλου πάρκου του Ελληνικού θα δηµιουργήσει ευκαιρίες αναβάθµισης σε όλη την ευρύτερη περιοχή και ειδικά στο παράλιο µέτωπο που περιλαµβάνει τους δήµους της Ανατολικής Αττικής.

Βασική προϋπόθεση για την προώθηση των παραπάνω έργων πνοής είναι η πολιτική βούληση και το συνολικό σχέδιο για ανάπτυξη και επενδύσεις, έτσι όπως το έχει επεξεργαστεί ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο χρειάζεται τη στήριξη όλων, η οποία πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη. Ισχυρή εντολή και αυτοδύναµη κυβέρνηση είναι τα εφόδια που θα φέρουν την ανάπτυξη και την ευηµερία σε όλους τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής. Γι’ αυτό στις 7 Ιουλίου πάµε δυνατά, ανατολικά µε τη Νέα ∆ηµοκρατία για να αλλάξουµε τον τόπο µας!