Απόψεις|01.07.2019 14:31

Τράπεζα χωρίς ενηµερότητα

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Και ο χρεοκοπηµένος επαγγελµατίας που δεν απέδωσε τις ασφαλιστικές εισφορές των πρώην µισθωτών του κινδυνεύει να του βάλουν χειροπέδες µπροστά στην κουτσοµπόλα της γειτονιάς. Η Εθνική Τράπεζα τιµήθηκε πέρυσι µε βραβείο κοινωνικής ευθύνης. Για να το δικαιώσει, έπαψε να πληρώνει τους συνταξιούχους της, δηλώνοντας οικονοµική αδυναµία. Εκοψε την επικουρική σύνταξη που είχε καθιερωθεί το 1949, και για την οποία οι 16.000 νυν συνταξιούχοι πλήρωναν έκτοτε αξιόλογη εισφορά. Τα γερόντια υπέστησαν σοκ.

Οσοι δεν είχαν άλλους πόρους βρίσκονται καταχρεωµένοι, αφού η διακοπείσα παροχή ήταν το 40% της όλης σύνταξής τους. Κρίµα, θα πείτε. Αλλά ποιον ενδιαφέρει αυτό; Σας ενδιαφέρει. ∆ιότι, αφ’ ης στιγµής άπαντες υπήχθησαν στο ΕΤΕΑΕΠ, η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωµένη να καταβάλει ασφαλιστικό κεφάλαιο για να ενταχθούν και οι δικοί της συνταξιούχοι. Και αν δεν το καταβάλει, θα το επιβαρυνθούµε όλοι οι υπόλοιποι, άγνωστο πώς και πότε. Ετσι, η κυβέρνηση επενέβη και επέβαλε διά νόµου στην τράπεζα να καλύπτει το ένα τρίτο της αρχικής υποχρέωσής της, µε πρώτη δόση αύριο Τρίτη.

Χαρήκαν τα γερόντια, έστω κι αν έχαναν τα περισσότερα από τα οφειλόµενα. Αµ, δε όµως! Την Πέµπτη το απόγευµα η τράπεζα προσέφυγε στο ΣτΕ επικαλούµενη αντισυνταγµατικότητα του νόµου. ∆ικαίωµά της, θα µου πείτε. Μόνο που προσέφυγε χωρίς να πληρώσει δεκάρα. ∆εν ζήτησε ούτε αναβολή, ούτε 120 δόσεις, όπως εσείς κι εγώ. Απλώς αρνήθηκε να πληρώσει. Αντιθέτως προς τους εκατοντάδες επαγγελµατίες που πάνε αυτόφωρο, ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Μυλωνάς δεν πρόκειται να συλληφθεί. Ουδείς συλλαµβάνεται εάν κυκλοφορεί µε αυτοκίνητο µισού εκατοµµυρίου, έστω κι αν είναι πληρωµένο από το υστέρηµα της πτωχής τράπεζας.

Ωστόσο, µέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ και για όσο χρονικό διάστηµα δεν πληρώνει, η Εθνική δεν θα διαθέτει ασφαλιστική ενηµερότητα. Λέγεται ότι κινδυνεύει και µε κατασχέσεις. Τουτέστιν, πρωτοφανή πράγµατα για µια τράπεζα. ∆ύο ενδεχόµενα µπορώ να σκεφτώ. Ή ο κ. Μυλωνάς παίζει ρωσική ρουλέτα µε τον ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν∆ του έχει υποσχεθεί ότι -για να έχουµε ισχυρή ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη- συνέπειες θα αντιµετωπίζουν εφεξής µόνο οι πτωχεύσαντες επαγγελµατίες.

Εθνική Τράπεζα