Απόψεις|01.07.2019 14:33

Πολεµώντας την αποχή

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ε, λοιπόν, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί και οι (νυν και τέως) υπουργοί αγχωµένοι εν όψει της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Υπάρχει κι ένας που είναι µάλλον... άνετος για τα δεδοµένα της εποχής. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης. Βλέπετε, είναι έµπειρος. Εχει θητεύσει ξανά τόσο ως υπουργός όσο και ως υπηρεσιακός υπουργός.

Οπότε δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται την υπουργική καρέκλα, ιδίως όταν οι ευθύνες του -αν και σηµαντικές- είναι συγκεκριµένες και για περιορισµένο χρονικό διάστηµα. Οπως ο ίδιος φαίνεται να εκτιµά, το κατ’ εξοχήν αντικείµενο της υπουργίας του, δηλαδή η πραγµατοποίηση των εθνικών εκλογών, βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πολύ καλό δρόµο. «Βρήκα στελέχη αξιόπιστα και έµπειρα στη διεξαγωγή εκλογών.

Πολύ περισσότερο, µάλιστα, όταν µόλις τον Μάιο διεξήχθησαν οι πιο δύσκολες τετραπλές εκλογές στην ιστορία του ελληνικού κράτους» δηλώνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης. Πράγµα που δείχνει ότι έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται σιγουριά. Αυτό όµως που επίσης πρέπει να του αναγνωρίσουµε είναι η συνέπειά του απέναντι στην καταπολέµηση του φαινοµένου της αποχής. Είναι η προσωπική πινελιά του Αντώνη Ρουπακιώτη στη µικρή θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών. Τυπικά αυτό ίσως να µη συµπεριλαµβάνεται στις υποχρεώσεις του, όµως προφανώς ο ίδιος το αντιλαµβάνεται διαφορετικά.

Για να λέµε την αλήθεια, εκλογές Ιούλιο δεν έχουµε ξανακάνει σε αυτή τη χώρα. Εχει γίνει βεβαίως το δηµοψήφισµα της 5ης Ιουλίου, ήταν όµως µια διαφορετική διαδικασία και δεν είναι αυτονόητο ότι µπορεί να συγκριθεί. Ετσι το θέµα της συµµετοχής των πολιτών στην καρδιά της θερινής περιόδου είναι ένα µεγάλο ερωτηµατικό. Το µόνο βέβαιο είναι πως όσο µεγαλύτερο µέρος των πολιτών επιλέξει να πάει να ψηφίσει, τόσο πιο ενισχυµένη θα είναι η ίδια η εκλογική διαδικασία. Αντίστοιχα λοιπόν θα ενισχυθεί και το κύρος της κοινοβουλευτικής δηµοκρατίας.

Σε µία περίοδο που η έννοια της αντιπροσώπευσης έχει περάσει και περνά ακόµη κρίση. Τέτοια πράγµατα προφανώς έχει στο µυαλό του και ο Αντώνης Ρουπακιώτης όταν αναφέρεται «σε µία εποχή που σκοτεινιάζει η Ευρώπη από δυνάµεις που βρίσκονται µακριά από τη δηµοκρατική λειτουργία των θεσµών». Οπως επίσης και σε έκπτωση της αξιοπιστίας της θεσµικής οργάνωσης της πολιτείας απέναντι στους πολίτες. ∆ύσκολα θα πει κανείς πως έχει άδικο. Ετσι λοιπόν µακάρι οι εκκλήσεις του για µεγάλη συµµετοχή να πιάσουν τόπο.

βουλευτικές εκλογέςΑντώνης Ρουπακιώτηςεθνικές εκλογές