Απόψεις|04.07.2019 18:44

Κομισιόν: Δείγµα γραφής η εκλογή της προέδρου

Γιώργος Καπόπουλος

Προχθές, Τρίτη, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ανέδειξε πρόεδρο της Κοµισιόν την υπουργό Αµυνας της Γερµανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χθες, Τετάρτη, η Κοµισιόν αναµενόταν να αναβάλει τη λήψη απόφασης για κυρώσεις στην Ιταλία, µετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κόντε για περικοπή 7,6 δισ. ευρώ από τις δηµοσιονοµικές δαπάνες του 2019, µια κίνηση που παγώνει τη διαµάχη Βρυξελλών-Ρώµης µέχρι το φθινόπωρο.

Ετσι, δεν αποκλείεται η πρώτη πρόκληση που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η Γερµανίδα πρόεδρος της Κοµισιόν, που αναλαµβάνει τα καθήκοντά της το φθινόπωρο, να είναι η καθ’ υποτροπήν δηµοσιονοµική παραβατικότητα της Ιταλίας. Θα πρόκειται για το πρώτο σηµαντικό δείγµα γραφής που θα δώσει η Φον ντερ Λάιεν, όχι µόνο σε ό,τι αφορά την Ιταλία αλλά και στον έλεγχο της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας συνολικά στην Ευρωζώνη.

Ποια στάση θα υιοθετήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην από διετίας -και πλέον- κατατεθειµένη πρόταση Σόιµπλε για αφαίρεση των αρµοδιοτήτων ελέγχου της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας (όπως αυτή ορίζεται από το Σύµφωνο Σταθερότητας) από την Κοµισιόν και την υπαγωγή τους στον ESM;

Η πρόταση Σόιµπλε, που στηρίζεται από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονοµικών, τον Σοσιαλδηµοκράτη Σολτς, παρουσιάζεται από γερµανικής πλευράς ως προαπαιτούµενο για την αναβάθµιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νοµισµατικό Ταµείο. Τι θα κάνει η Φον ντερ Λάιεν; Θα αποδεχθεί και θα στηρίξει µια σηµαντική αποδυνάµωση της Κοµισιόν ή θα αξιοποιήσει την πρόταση Σόιµπλε ώστε οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν µια πιο αυστηρή προσέγγιση στην εποπτεία της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας;

Η φόρµουλα ελέγχου από τον ESM της συµµόρφωσης προς το Σύµφωνο Σταθερότητας αποκλείει συζητήσεις και συµψηφισµούς, πολιτικές ερµηνείες και παρερµηνείες, καθώς οι κυρώσεις θα επιβάλλονται µε αυτοµατισµούς αλγορίθµων! Ο Γιούνκερ και η απερχόµενη Κοµισιόν, και κυρίως ο αρµόδιος επίτροπος Μοσκοβισί, στον χειρισµό της δηµοσιονοµικής παραβατικότητας της Ιταλίας αποσόβησαν µια µετωπική αντιπαράθεση της Ρώµης µε τις Βρυξέλλες, µε δυσµενείς επιπτώσεις συνολικά για την Ευρωζώνη.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΚομισιόν