Απόψεις|08.07.2019 14:24

Γλυκόπικρη ήττα της Κεντροαριστεράς

Τραϊανός Χατζηδημητρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να λάβει καθαρή εντολή να εφαρµόσει το πρόγραµµά του χωρίς περισπασµούς. Και πήρε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Τον εµπιστεύτηκαν 4 στους 10 Ελληνες. Εχει αυτοδυναµία, έχει «λυµένα τα χέρια» να εφαρµόσει όσα επαγγέλλεται. Ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε την... ελληνική µοίρα που λέει: αν εφαρµόσεις µνηµόνιο, θα χάσεις...

Αλλά άντεξε µε πραγµατικά θαυµαστό τρόπο. Γιατί έχασε µόλις 4% έπειτα από 4 χρόνια διακυβέρνησης. Εδειξε πρωτοφανή αντοχή και απέδειξε ότι είναι ο ένας ισχυρός πυλώνας του ελληνικού δικοµµατισµού που επανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 70%. Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να επιχειρήσει την ανασύνταξη, τον «µετασχηµατισµό», όπως είπε, και στις βραδινές δηλώσεις του στο Ζάππειο, την επανίδρυση του κόµµατός του και πιθανότατα του ευρύτερου χώρου.

Το ΚΙΝΑΛ άντεξε παρά την αρχική κρίση µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παρά τις δεδοµένες διαρροές προς Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ, τις υπεραναπλήρωσε. Μένει να διευκρινιστεί στην πράξη, στη νέα Βουλή, η πολιτική κατεύθυνση. Με ίσες αποστάσεις ανάµεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή θα φανεί κάποια «προτιµησιακή σχέση»; Η Κεντροαριστερά βγαίνει ηττηµένη από τη δεκαετή κρίση.

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 καταγράφουν µια σηµαντική υποχώρησή της µέσα στη δεκαετία της κρίσης. Το 2009, δέκα χρόνια πριν, πήρε 51%: ΠΑΣΟΚ 43,92%, ΣΥΡΙΖΑ 4,6% και ΟικολόγοιΠράσινοι 2,53%. Το 2019 συγκέντρωσε σχεδόν 40%: ΣΥΡΙΖΑ 31,6% και ΚΙΝΑΛ 8,1%. Εχασε πάνω από 10%, ενώ άλλαξαν οι εσωτερικοί συσχετισµοί θεαµατικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε πολύ µεγάλο κοµµάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (αφοµοιώνοντας, είναι αλήθεια, και πολλά «κουσούρια» του, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση...) και έγινε η ηγεµονική δύναµη του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Η έξωση από τον κοινοβουλευτισµό της Χρυσής Αυγής έχει ιδιαίτερη σηµασία. Το ναζιστικό µόρφωµα έκανε τον κοινοβουλευτικό του κύκλο στα χρόνια της κρίσης και τώρα αποχωρεί από τη σκηνή... Η είσοδος των προσωποπαγών κοµµάτων του Βελόπουλου και του Βαρουφάκη στη Βουλή τονίζει µε τον δικό της τρόπο την απήχηση σε ένα σεβαστό τµήµα του ελληνικού λαού, του ωµού λαϊκισµού. Το ΚΚΕ παραµένει µια σταθερά του πολιτικού µας συστήµατος και το επιβεβαίωσε ακόµη µία φορά

ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2019 (21202Αλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατίααποτελέσματα εκλογών 2019εθνικές εκλογές