Απόψεις|08.07.2019 16:57

Η νέα τάξη πραγμάτων βγάζει ξανά την Αριστερά, κι όχι μόνο στον δρόμο

Νίκος Μάστορας

Η επόµενη µέρα, όπως φάνηκε από το πρώτο «άρωµα» των εξελίξεων, επαναφέρει τη χώρα σε µια παράδοξη κατάσταση: από τη µια η νέα «κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η αυτοδύναµη Νέα ∆ηµοκρατία, από την άλλη όµως η επιστροφή των αριστερών -και όχι µόνο- δυνάµεων στους δρόµους.

∆εν είναι µόνο το ΚΚΕ, που όπως έλεγαν χθες οι εκπρόσωποί του θα σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης στις επιλογές της «νεοφιλελεύθερης λαίλαπας» που βλέπει να έρχεται. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιστρέφει στην αντιπολίτευση και διαθέτει δυνάµεις πρόθυµες να διεκδικήσουν µε διαδηλώσεις και πορείες όσα, κατά τη δική του λογική, θα στερήσει σύντοµα η νέα κυβέρνηση από τον λαό.

Περισσότερο από τα οργανωµένα αυτά κόµµατα, σηµαντικό ρόλο στις έντονες µέρες που µας περιµένουν, όπως δείχνει η κατάσταση, θα έχουν οι διάφορες συνιστώσες του αναρχικού χώρου (που είναι πολλές) αλλά και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που είδαν το κόµµα Βαρουφάκη να τις «ισοπεδώνει» εκλογικά.

Τα προεόρτια φάνηκαν από χθες, όταν µέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εκλογικό τµήµα όπου ψήφισε, προκαλώντας αναστάτωση µε φωνές και κρατώντας πανό που έγραφε: «Σε έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σε διώξουµε εµείς» µε υπογραφή ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Φάνηκαν επίσης από τις επιθέσεις αναρχικών σε εκλογικά τµήµατα των Εξαρχείων, όπου έκλεψαν κάλπη και προκάλεσαν βανδαλισµούς. Αλλά και λίγες µέρες νωρίτερα, µε τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα στην «Athens Voice» και στην Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Και φυσικά φαινόταν και πιο πριν, από τον εθιµικό κλεφτοπόλεµο κάθε Παρασκευοσάββατο στα Εξάρχεια.

Τα πράγµατα δεν είναι δύσκολο να τα πιθανολογήσεις: Εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγµατοποιήσει τις δεσµεύσεις του για τα Εξάρχεια -που εξάλλου θέλουν να «απελευθερώσουν» πολλά στελέχη της παράταξής του, όπως οι Πλεύρης και Μπογδάνος- και την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, θα έχουµε έντονες συγκρούσεις. Κι όταν ξεκινήσει να εφαρµόζει το πραγµατικό του πρόγραµµα (που έχει αρκετές διαφορές, όπως θα διαπιστώσουµε σύντοµα, φαντάζοµαι, από το επίσηµο), τότε η χώρα θα ξαναζήσει τις µεγάλες διαδηλώσεις του παρελθόντος.

Αν το δει κανείς, πάντως, από άλλη οπτική γωνία, ίσως η επιστροφή του συνόλου της Αριστεράς στον ρόλο που παραδοσιακά είχε προτού ένα τµήµα της κληθεί να κυβερνήσει να αποδειχθεί καλό για την ανασυγκρότησή της. Ιδωµεν...

εκλογές 2019αριστεράΝέα Δημοκρατία