Απόψεις|09.07.2019 14:32

Παιχνίδι για δύο...

Κατερίνα Τζαβάρα

Ταρακουνήθηκε, άλλαξε, µετασχηµατίστηκε µέσα από τεκτονικούς κλυδωνισµούς το πολιτικό µας σύστηµα, η ουσία είναι πάντως ότι ήρθε ξανά στην επιφάνεια ο λεγόµενος «ατελής δικοµµατισµός» ή αν κανείς το προτιµά ένας νέου τύπου πολιτικός διπολισµός.

Οι εκλογές της Κυριακής, σε συµφωνία απόλυτη µε το κλίµα που διαµορφωνόταν σταθερά το τελευταίο διάστηµα, έδωσαν εντολή διακυβέρνησης στη Ν∆ του Κυριάκου Μητσοτάκη και µήνυµα υπεύθυνης και δυναµικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναγνώρισε ο απερχόµενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λίγα χρόνια πίσω -από την αρχή και µέσα στην καρδιά της κρίσης και της εποχής των µνηµονίων- η ανάπτυξη ισχυρών δυνάµεων αντίδρασης σε όλους τους τοµείς, στην κοινωνία, στην οικονοµία, στο κράτος αλλά και στο ίδιο το κοµµατικό σύστηµα είχε οδηγήσει σε εντυπωσιακή αλλαγή του σκηνικού. Μια σύντοµη αναδροµή φέρνει ξανά στη µνήµη µας την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήµου, την εντυπωσιακή συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, τις σηµαντικές απώλειες της Ν∆, την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ µε ταυτόχρονη ενίσχυση της παρουσίας κι άλλων µικρών κοµµάτων, αλλά και την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάµεων: ∆ΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Ποτάµι, ΛΑΕ, Ενωση Κεντρώων... µέχρι την εντυπωσιακή εκτόξευση του µορφώµατος της Χρυσής Αυγής.

Από τις µυλόπετρες της βαθιάς κρίσης που διήλθε η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα βγήκε, όχι κατ’ ανάγκη απρόσµενα, ένα νέο µοντέλο, απολύτως συµβατό µε τη διατήρηση του δικοµµατισµού, δηλαδή του συστήµατος εκείνου που είχε την ικανότητα και βρήκε το κατάλληλο πεδίο να ανακυκλώνει την ύπαρξή του.

Στη µεταµνηµονιακή εποχή, χωρίς ακόµη να έχει αποκρυσταλλωθεί ο νέος πολιτικός χάρτης, ύστερα από περίπου δέκα χρόνια διαµορφώθηκε ένας νέος διπολισµός, στη βάση του οποίου διαφωνούν και συγκρούονται µεγάλες κοινωνικές συµµαχίες. Στο τελευταίο διάστηµα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δυνάµεις αναδιατάχθηκαν γύρω από δύο κεντρικούς πόλους αφού προηγήθηκε κατακερµατισµός ή εξαέρωση κοµµατικών σχηµατισµών.

Η επόµενη µέρα ήρθε ήδη και οι διεργασίες αναδιάρθρωσης, µετασχηµατισµού, ανανέωσης θα συνεχιστούν και θα προχωρήσουν. Το βέβαιο είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσµα προσδιορίζει πως η όποια αναδιάταξη δυνάµεων θα γίνει ξανά γύρω από δύο πόλους. Στην πορεία θα φανεί σε ποια βάση θα συγκρουστούν µοντέλα και θα προκύψουν µεταλλάξεις οπότε και να προσδιοριστεί το επόµενο... «νέο».

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία