Απόψεις|11.07.2019 11:01

Ανεδαφικό το οικονομικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη

Newsroom

Του Ευάγγελου Βενέτη*

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ να στείλει τον γαμπρό του στο Μπαχρέιν για να ανακοινώσει ένα οικονομικό πακέτο στήριξης και ανάπτυξης προς τους Παλαιστινίους με χρήματα προερχόμενα όχι από τις ΗΠΑ ή το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά από αραβικές τσέπες αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πρόσφατων επιλογών της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει καθ’ ολοκληρία απροκάλυπτα και απροσχημάτιστα το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων και της προοπτικής της Λύσης των Δύο Κρατών.

Η εν λόγω πρωτοβουλία είχε διαρρεύσει από καιρό αλλά τελικά ανακοινώθηκε μόνο το οικονομικό της σκέλος, με το πολιτικό να μεταφέρεται για το φθινόπωρο, κυρίως λόγω της πολιτικής αναταραχής στο Ισραήλ με την ασταθή κυβέρνηση Νετανιάχου. Η αμερικανική ενέργεια είναι ανεδαφική για διαφόρους λόγους: οι ΗΠΑ έχουν απολέσει το κύρος του διπλωματικού μεσολαβητή στο Παλαιστινιακό από τότε που μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα. Παράλληλα επί Τραμπ εδώ και ένα χρόνο οι ΗΠΑ στηρίζοντας εξολοκλήρου τις ισραηλινές θέσεις έχουν πάψει να χρηματοδοτούν την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ενώ καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία τόσο στην Παλαιστινιακή Αρχή στην Δυτική Όχθη όσο και την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σκοπός αυτής της πολιτικής Τραμπ είναι να φέρει τους Παλαιστινίους προ τετελεσμένων, δηλ. τον πολιτικό τους αφανισμό και εθνική συρρίκνωση με την εξαφάνιση της προοπτικής Λύσης των Δύο Κρατών. Ενώ, λοιπόν, αφενός ο Τραμπ ισοπεδώνει διεθνώς οικονομικά κάθε αρωγή προς τους Παλαιστινίους, αφετέρου με την Σύνοδο του Μπαχρέιν προωθεί την ακριβώς αντίθετη στάση, δηλ. την υστερόβουλη οικονομική στήριξη των Παλαιστινίων όχι όμως με χρήματα αμερικανικά ή ισραηλινά. Τί επιδιώκει, λοιπόν, ο Τραμπ;

Οι ΗΠΑ θέτουν χαμηλά τον πήχη της διπλωματικής διαπραγμάτευσης βάζοντας τους Παλαιστινίους μπροστά στο δίλημμα: οικονομική επιβίωση αντί ελευθερίας. Η εν λόγω πρακτική αποτελεί μέρος της λεγόμενης ‘Λύσης του Αιώνα,’ του σχεδίου δηλ. της ισραηλινής άκρας δεξιάς που προωθείται από την Ουάσινγκτον γα την προσάρτηση όλων των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Το σχέδιο προωθείται από τις ΗΠΑ την δεδομένη χρονική στιγμή για δύο λόγους: α) το Τελ Αβίβ διαθέτει ακόμη το τακτικό πλεονέκτημα ισχύος έναντι των Παλαιστινίων και των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής για να υλοποιήσει τα επεκτατικά σχέδιά του και β) το Τελ Αβίβ ανησυχεί έντονα ότι θα αδυνατεί σύντομα να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους του λόγω της ενίσχυσης του πολιτικού Ισλάμ στην Μ. Ανατολή, όπως καταφαίνεται από  την αποτυχία της πολιτικής του Ισραήλλ και των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο, το Ιράκ κλπ.

Εν ολίγοις η Σύνοδος στο Μπαχρέιν, η οποία συνέπεσε χρονικά με την Διάσκεψη των Δωρητών στη Νέα Υόρκη για την χρηματοδότηση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αποτελεί την πρώτη κίνηση της Ουάσινγκτον για την υλοποίηση της «Λύσης του Αιώνα» τους προσεχείς μήνες. Η επομένη κίνηση αναμένεται να είναι το φθινόπωρο η ανακοίνωση του πολιτικού πλαισίου της Συνόδου του Μπαχρέιν μετά τις εκλογές στο Ισραήλ. Η εν λόγω κίνηση των ΗΠΑ στην σκακιέρα του Παλαιστινιακού αποβλέπει στην απόρριψή της από τους Παλαιστινίους κάτι που θα δώσει στις ΗΠΑ το πρόσχημα στο Ισραήλ για την προσάρτηση της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την τελευταία ίσως απέλπιδα προσπάθεια του Ισραήλ να δημιουργήσει μονομερώς τετελεσμένα στο Παλαιστινιακό. Η μονομέρεια αυτή όμως αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» της αμερικανο-ισραηλινής πρωτοβουλίας.

* Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Παρατηρητήριο Μέσης ΑνατολήςΠαλαιστίνη