Απόψεις|11.07.2019 14:46

Ζητούμενο η απλοποίηση, όχι η απλούστευση των πάντων

Κατερίνα Τζαβάρα

Αέρα σύγχρονης προσέγγισης όχι µακριά από τη λογική δηµοφιλών video games (όπου αξία έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα στον µικρότερο δυνατό χρόνο) θα µπορούσε κανείς να διακρίνει στις ανακοινώσεις για το πληροφοριακό σύστηµα «ΜΑΖΙ», που πρόκειται να αναδειχθεί σε όχηµα παρακολούθησης των δράσεων των υπουργείων.

Στην αναλυτική παρουσίαση του νέου τρόπου διακυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στόχοι, αναλύσεις, εκτιµήσεις, βασικές αρχές και κατευθύνσεις αναπτύχθηκαν µελετηµένα σε ένα καλοφτιαγµένο Power Point όπου το Power θα µπορούσε κάλλιστα να µεταφραστεί... εξουσία!

Στην καρδιά της νέας φιλοσοφίας βρίσκεται η συνεχής επικοινωνία µε τους υπουργούς και γενικούς γραµµατείς για την υποστήριξη των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράµµατος µέσω ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης του έργου τους.

Διαβάζοντας την επεξηγηµατική παρουσίαση του νέου κεντρικού πληροφοριακού συστήµατος για τον συντονισµό του κυβερνητικού προγράµµατος, πέφτεις πάνω σε ένα µοντέλο που περιλαµβάνει τακτική τροφοδοσία µε έργα και ενέργειες, προσδιορισµό συναρµοδιοτήτων, προγραµµατισµό δράσεων, εκθέσεις προόδου και επικαιροποίηση...

«Κηρύσσουµε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον προκάτοχό του Νίκο Παππά. Οπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, «ο ψηφιακός µετασχηµατισµός του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο της νέας κυβέρνησης όσο και του νέου πρωθυπουργού προσωπικά», σηµειώνοντας ότι «το στοίχηµα αντανακλάται στην ίδρυση του νέου υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.

Προσωπικά έχω συνηθίσει σε τέτοιες παρουσιάσεις παρακολουθώντας διασκέψεις, σεµινάρια και στρογγυλά τραπέζια σε ανά την Ευρώπη διοργανώσεις. Ειδικότερα όµως µου ήρθε στο µυαλό η πρώτη ανοιχτή παρουσίαση του σχεδίου του για την εξυγίανση των οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος του κόµµατος, τον Μάρτιο του 2016.

Σήµερα τα παιδιά µας µπορούν µέσα από µια οθόνη να πουλάνε και να αγοράζουν το µέλλον τους, ή απλώς να παρακολουθούν τον κόσµο να αλλάζει και να παρεµβαίνουν στη συνδιαµόρφωση της επόµενης µέρας σε κάθε επίπεδο. Η απλοποίηση των διαδικασιών είναι µε πολλές έννοιες το ζητούµενο, η απλούστευσή τους όχι πάντα!

Υπουργικό Συμβούλιουπουργός Επικρατείας