Απόψεις|12.07.2019 16:48

Διπολικό σκηνικό στη Γαλλία: Mακρόν ή Λεπέν;

Γιώργος Καπόπουλος

Με το παραπάνω δίληµµα ο Μακρόν οδήγησε την άνοιξη του 2017 σε εξαέρωση το Σοσιαλιστικό Κόµµα στην προεδρική εκλογή και τις βουλευτικές εκλογές.

Δύο χρόνια αργότερα, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, πάντα µε σηµείο αναφοράς τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάµεων απέναντι στην ακροδεξιά, στον Εθνικό Συναγερµό της Λεπέν, συρρίκνωσε την γκολική Δεξιά, το κόµµα των Ρεπουµπλικάνων.

Σύµφωνα µε το πρακτορείο Reuters, ο Μακρόν ήδη προετοιµάζει το έδαφος για τη µάχη των δηµοτικών εκλογών της άνοιξης του 2020. Οι δηµοτικές εκλογές θεωρούνται από τους αναλυτές προνοµιακό πεδίο για τον πρόεδρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα είτε να αξιοποιήσει προσχωρήσεις δηµάρχων που εκλέχτηκαν µε τη στήριξη της Κεντροδεξιάς, είτε όπως στο Παρίσι να προωθήσει κάποιον από τη δυναµική οµάδα που διασφάλισε τη νίκη του την άνοιξη του 2017.

Από τη µια µεριά όλες οι δηµοκρατικές-προοδευτικές δυνάµεις υπό τον Μακρόν και από την άλλη ο Εθνικός Συναγερµός υπό τη Λεπέν, µε τις όποιες εναποµείνασες συρρικνωµένες κεντροαριστερές και αριστερές δυνάµεις να στοιχίζονται υποχρεωτικά µε τον πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των εκλογικών αναµετρήσεων. Πρόκειται για µια άκρως επικίνδυνη εκλογική και πολιτική τακτική, καθώς το µέγιστο που µπορεί να πετύχει είναι να καθυστερήσει τη δυναµική εξουσίας της άκρας ?εξιάς.

Αργά αλλά σταθερά η διπολική-διληµµατική τακτική του Μακρόν νοµιµοποιεί τη Λεπέν και τον Εθνικό Συναγερµό ως υποδοχείς της όποιας δυσαρέσκειας και φθοράς προκύπτει αναπόφευκτα από την κυβερνητική διαχείριση. Προφανώς ο Μακρόν και το επιτελείο του έχουν κατά νου ότι η πρώτη πρόκληση που θα συναντήσουν, µήνες πριν από τις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές της προσεχούς άνοιξης, είναι το κατά πόσο θα συνεχισθούν το φθινόπωρο οι εξεγερσιακού τύπου διαµαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν στα τέλη του 2018 µε τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων». Στο διπολικό πολιτικό σκηνικό που στήνει ο Μακρόν, υπάρχει ο κίνδυνος η όποια δυσαρέσκεια, αν δεν απορροφηθεί από τη Λεπέν, να βρει διέξοδο στους δρόµους...

Εμανουέλ ΜακρόνΜαρίν Λεπέν