Απόψεις|12.07.2019 15:36

Έτσι θα χτυπάμε κάρτες - Κατοχή αλλότριου δακτύλου

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Δεν ξέρω ποιος εφηύρε το σύστηµα µηχανικού ελέγχου για την προσέλευση και αποχώρηση των εργατών και υπαλλήλων (ήτοι την κάρτα και την τοποθέτησή της σε συσκευή που πιστοποιεί την ώρα), αλλά ασφαλώς θα είχε υπόψη του παραµέτρους που θα απέκλειαν την περίπτωση ο υπάλληλος να χτυπά όχι µόνο τη δική του κάρτα αλλά όλου του τµήµατος.

Είναι γνωστό όµως ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι παράµετροι δεν ισχύουν και ότι µπορεί να έχεις δέκα κάρτες σωστές και εννέα υπαλλήλους να λείπουν. Γι’ αυτό, όπως ίσως θα διαβάσατε, µια απελπισµένη Ιταλίδα υπουργός αποφάσισε, αντί για κάρτα, οι δηµόσιοι υπάλληλοι να «χτυπάνε» το δάχτυλό τους. Ητοι, να ταυτοποιείται η προσέλευση µε έλεγχο του δακτυλικού αποτυπώµατος σε ηλεκτρονική συσκευή. Είµαι βέβαιος ότι αρχικώς το µέτρο θα έχει άριστη απόδοση. Αλλά αργά ή γρήγορα, όλο και κάποιος που δεν αντέχει το πρωινό ξύπνηµα θα αναρωτηθεί: «Είναι βέβαιο ότι χρειάζοµαι την ονυχοφόρο φάλαγγα του αριστερού µικρού µου δακτύλου;».

Διότι άµα το σκεφτείτε, είναι το µέρος του σώµατός µας που χρησιµοποιούµε λιγότερο (εκτός ενδεχοµένως από τον εγκέφαλό µας). Οι παλαιότεροι άφηναν µακρύ νύχι και σκάλιζαν το αυτί τους, αλλά πλέον η συνήθεια αυτή θεωρείται βάρβαρη. Η φάλαγγα µπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικώς, µε τοπική αναισθησία, έπειτα να µουµιοποιηθεί καταλλήλως και να αποτελέσει ένα άριστο µέσο κατοχύρωσης της βραδείας έλευσης στην εργασία.

«Πάρε, βρε Τζούλια, το οστάριό µου και χτύπα το αύριο το πρωί» θα λέει ο χουζουρλής. Η Τζούλια θα «χτυπάει» το κοµµένο δάχτυλο στις 8 κι ο κοψοχέρης θα προσέρχεται στις 10, για να πιει το πρωινό καφεδάκι του. «Να σου δώσω το αποτύπωµά σου» θα του λέει η Τζούλια, καθώς ο κοψοχέρης θα κρατάει χαριτωµένα το φλιτζάνι µε τεντωµένο το µικρό δάχτυλο.

«Δεν το κρατάς, να το χτυπήσεις κι αύριο;» θα της απαντά εκείνος. Οπως καταλαβαίνετε, ένας να κάνει την αρχή και δεν θα ξαναδείτε αρτιµελή υπάλληλο. Περιττό να αναφέρω τις αγαθές επιπτώσεις στον κλάδο της γαντοποιίας. Ανησυχώ µόνο µήπως θεσπιστεί ως ποινικό αδίκηµα η κατοχή αλλότριου δακτύλου ή τµήµατος αυτού. Είδαµε και πάθαµε να αλλάξουµε τον Ποινικό Κώδικα, µην έχουµε πάλι τα ίδια.

δημόσιοι υπάλληλοι