Απόψεις|12.07.2019 16:15

Το ΚΙΝΑΛ και τα «µετεκλογικά όργανα»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Τις τελευταίες εκλογές τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα «µετεκλογικά» νταούλια, ζουρνάδες, µπουζούκια και βιολιά ακούγονται πιο δυνατά στη Χαριλάου Τρικούπη απ’ ό,τι στην Κουµουνδούρου. Μεταξύ αυτών και η γκρίνια του Νίκου Ανδρουλάκη.

Φαίνεται ότι ο προσφάτως εκλεγείς ευρωβουλευτής του κόµµατος δεν άκουσε τη συµβουλή της προέδρου. Θυµάστε τότε που του είχε πει να κοιτάζει τη δουλειά του στην Ευρωβουλή και να µην ασχολείται µε τα εγχώρια.

Η Φώφη Γεννηµατά µπορεί να βρήκε συµπαθητικό το αποτέλεσµα του 8% που πήρε το ΚΙΝΑΛ. Αφού, όπως είχε πει, διασφαλίζει την τρίτη θέση στη Βουλή. Αυτά ενώ σήµερα συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή για να αποτιµήσει το αποτέλεσµα. Οµως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν συµφωνεί. Χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξή του πως «το αποτέλεσµα δεν συµβαδίζει µε τις προσδοκίες του κόµµατός µας. Οφείλουµε να συζητήσουµε τα αίτια και να δούµε συντεταγµένα τις επόµενες κινήσεις».

Σε καµία περίπτωση δεν το λες αυτό «ταύτιση απόψεων». Αν µάλιστα υπήρχε µόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα ήταν καλά. ?είτε όµως λίγο τη συνολική εικόνα: Ο ?ηµήτρης Κρεµαστινός επιθυµεί να ανοίξει διάλογος µεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταµάτης Μαλέλης αποχώρησε διότι δεν του αρέσουν -όπως είπε- κάποιες αλλαγές που έκανε η Φώφη Γεννηµατά. Οµως κι αυτός τις ίδιες ιδέες µε τον ?. Κρεµαστινό µάλλον έχει, αφού µιλάει για «µεγάλη δηµοκρατική παράταξη».

Είναι κι ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα απρόβλεπτος, µε προσωπική ατζέντα. Τη σπόντα του την πέταξε και ο Γιώργος Καµίνης, που βρήκε θετικό το ότι στην κυβέρνηση της Νέας ?ηµοκρατίας είναι υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παρά το γεγονός ότι η Φ. Γεννηµατά τον διέγραψε από το κόµµα. Σε αυτά προσθέστε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που µπορεί να αποτελεί παρελθόν για το ΚΙΝΑΛ, όµως και τις συµπάθειές του έχει στο κόµµα και τις απαραίτητες «άκρες» διαθέτει για να αναµειχθεί στη µετεκλογική συζήτηση.

Πάλι καλά, δηλαδή, που ο Κώστας Σηµίτης ήταν συγκαταβατικός και συνεχάρη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη «δύσκολη εκλογική µάχη που έδωσε». Για να µην τα δραµατοποιούµε τα πράγµατα, να πούµε ότι η Φώφη Γεννηµατά έχει κι αυτή τα στηρίγµατά της. Βουλευτές µε συναφείς απόψεις διαθέτει, όπως και αρκετά (νέα και παλιά) στελέχη. Οπως και να έχει, τα πράγµατα δεν είναι ήρεµα και χαλαρά.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ