Απόψεις|16.11.2018 16:00

H οργή του Μπόλαρη

Βούλα Κεχαγιά

Πολλά ακούστηκαν στη Βουλή κατά την πρεµιέρα της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγµατος. Λίγο ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, λίγο τα παραµύθια χωρίς... λύκο, λίγο οι νοικάρηδες της εξουσίας και η συζήτηση έγινε ελκυστική και ζουµερή.

Η συνεδρίαση όµως είχε και ουσία και βάθος. Ειδικά όταν έφτασε στο υπό αναθεώρηση άρθρο 86 και στον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Η κυβέρνηση επιµένει στη βαρύτητα των αλλαγών και συγχρόνως εκτιµά ότι ζορίζει τη Ν∆ που κατά βάθος θα ήθελε πολύ να αποφύγει την τροποποίησή του.

Θεωρεί επίσης ότι η σχετική συζήτηση αποκαλύπτει την αχίλλειο πτέρνα του ΚΙΝΑΛ, µολονότι και η δική του πρόταση επικεντρώνεται στο να ισχύουν για τους υπουργούς οι παραγραφές που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός καθόλου τυχαία ζήτησε από τη Φώφη Γεννηµατά να ζητήσει συγνώµη για τις περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου. Οµως τόσο η ίδια όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του κόµµατός της σχολίασαν πως ήταν το ΠΑΣΟΚ (τότε) που έστειλε στον εισαγγελέα τον Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ισχύει.

Οπως επίσης ισχύει πως όσα ειπώθηκαν από συγκεκριµένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ για το πόρισµα της Προανακριτικής Επιτροπής του 2013 προκάλεσαν την οργή του σηµερινού υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη.

Για την ιστορία, ως βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ ο Μπόλαρης είχε οριστεί πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τα υποβρύχια. Θυµάται όµως, και αυτό τονίζει στους συνοµιλητές του, ότι εκείνη την περίοδο, αν και βρήκε τρανταχτές αποδείξεις για τον πρώην υπουργό, δέχτηκε πολλές εισηγήσεις -για να µην πούµε πιέσεις- στους διαδρόµους τόσο από βουλευτές του κόµµατός του όπως και από άλλους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να κλείσει το θέµα µε το σκεπτικό «κλέβουν όλοι και εσύ θα στείλεις στον Τσοχατζόπουλο φυλακή;».

Ο Μπόλαρης έστειλε το πόρισµα στον εισαγγελέα µε πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας και νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα. Στο τέλος, δε, του πορίσµατος υπήρχε η εξής αναφορά: Σύµφωνα µε το Σύνταγµα της Ελλάδος όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόµο και δεν ισχύει η ισότητα απέναντι στην ανοµία.

Τι ήταν όµως αυτό που πραγµατικά εξόργισε τον υφυπουργό; Το γεγονός, όπως λέει, πως πρώην σύντροφοί του που τον έχουν εξυβρίσει δηµοσίως για προσωπικούς και για πολιτικούς λόγους τον µνηµόνευσαν για να «χτίσουν» επιχειρηµατολογία. «Φέρτε µου δηλώσεις εκείνης της περιόδου υπέρ της δουλειάς της Προανακριτικής» προκαλεί, αφήνοντας υπονοούµενα για ουκ ολίγους.