Απόψεις|14.07.2019 13:58

Νέα κυβέρνηση: Οι πρώτες εντυπώσεις

Έθνος Γνώμη

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση ήδη βρίσκονται σε δραστική µετεκλογική κριτική. Και το ζήτηµα δεν είναι τι µεταφέρουν τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά πώς κάθε πολιτική ενέργεια υφίσταται βάσανα και καχυποψία.

Δεν έχει κλείσει µία βδοµάδα από τις εθνικές εκλογές και έχουν ήδη διαµορφωθεί οµάδες ενθουσιασµένων οπαδών της κυβέρνησης και καχύποπτων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Παρά τη σχετική ηπιότητα του κλίµατος που διαµορφώθηκε, όλοι παρακολουθούν αναζητώντας το θαύµα ή τη γενική κατακραυγή. ∆εν έχει υπάρξει καµία περίοδος εύλογης αναµονής, µήτε καν η συνηθισµένη αποτίµηση «των πρώτων εκατό ηµερών».

Μπορεί μερικοί γελοιογράφοι να ανέλαβαν την κριτική των κυβερνητικών χειρισµών και αρθρογράφοι να µη δείχνουν αποφασισµένοι προς τον έπαινο ή την καταγγελία, αλλά το γεγονός πως συµπληρώνονται σε λίγο δέκα χρόνια από την εµφάνιση της κρίσης, µάλλον θα εµποδίσει κάποια ψύχραιµη µατιά στα κοµµατικά µας πράγµατα. Ηδη το «Εµείς τα κάναµε καλύτερα» συγκρούεται εµφανώς µε το «Όχι, δεν τα κάνατε καθόλου καλά, και επιπλέον µιλάτε κιόλας». Αυτή η προδιάθεση, παρ’ όλο που δεν έχει την ένταση άλλων περιόδων, φαίνεται πως δεν αποδέχεται πλέον υποσχέσεις ή γραµµάτια. Απαιτεί εξόφληση προαναγγελιών τοις µετρητοίς. 

Κι ακόμη, τα φλέγοντα ζητήµατα δεν έχουν απλωθεί προς εξέταση από την κοινωνία. ∆ιερευνητικό στάδιο περνάµε. Είναι βέβαια και κάτι άλλο: Η ιδιότυπη πρωθυπουργική µεταφορά των εκτελεστικών ευθυνών σε στελέχη που θα αξιολογούνται. Τέτοιες µέθοδοι είναι άγνωστες στα νεοελληνικά ζητήµατα. Ο χρόνος που κυλάει είναι πλέον κριτήριο επιτυχίας. 

νέα κυβέρνηση