Απόψεις|16.07.2019 12:40

Ένας θεσµός που αξίζει να στηριχτεί

Έθνος Γνώμη

Τα διετή προγράµµατα σπουδών, τα οποία θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδηµαϊκή χρονιά σε διάφορα πανεπιστήµια στην Αττική και στην περιφέρεια, δίνουν µια αξιόλογη λύση για σπουδές και επαγγελµατική αποκατάσταση στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ της χώρας.

Ο θεσµός είναι νέος για τα δεδοµένα της Ελλάδας, αλλά εφαρµόζεται σε πολλά πανεπιστήµια του εξωτερικού και µάλιστα µε µεγάλη επιτυχία. Η φοίτηση είναι δωρεάν και οι σπουδαστές θα επιλεγούν µε βάση τον βαθµό του απολυτηρίου.

Τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των αποφοίτων θα καθοριστούν µε προεδρικά διατάγµατα, ενώ στα προγράµµατα θα διδάσκουν οι καθηγητές του πανεπιστηµίου που φιλοξενεί το κάθε πρόγραµµα. Πολλοί επαγγελµατικοί φορείς σε ολόκληρη τη χώρα έδειξαν µεγάλο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των προγραµµάτων και έδωσαν τη στήριξή τους, καθώς θέλουν να «εφοδιάσουν» επιχειρήσεις µε εξειδικευµένο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, που έχει ανάγκη από εργαζοµένους µε συγκεκριµένες δεξιότητες. Το ίδιο ενδιαφέρον έδειξαν δήµοι, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ. Η ίδια η αγορά εργασίας «δηµιούργησε» καινοτόµες ειδικότητες που αφορούν στον εναλλακτικό τουρισµό, στη βιώσιµη γεωργία, στη βιοµηχανία του θεάµατος, στη ναυτιλία, στην ενέργεια, στις επιστήµες αποκατάστασης υγείας.

Αυτό που πλέον αποµένει είναι ο θεσµός να στηριχθεί και από την πολιτεία στο πλαίσιο της αναβάθµισης της επαγγελµατικής εκπαίδευσης, όπως έχει εξαγγείλει και η νέα κυβέρνηση.

υπουργείο Παιδείας