Απόψεις|16.07.2019 14:41

Αστυνοµικό άσυλο

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Πολλοί θα αναπνεύσουν µε ανακούφιση για την κατάργηση του λεγόµενου πανεπιστηµιακού ασύλου, πλην των ίδιων των αστυνοµικών. ∆ιότι, εδώ που τα λέµε, η διατήρησή του ήταν µια κάποια λύση για τους ταλαίπωρους αυτούς δηµόσιους υπαλλήλους, που οιοσδήποτε µπορεί να λοιδορεί ή και να πυρπολεί έναντι 800 ευρώ µηνιαίως. ∆εν είναι απλό πράγµα να εκκενώνεις µια αίθουσα από πενήντα οργισµένους νέους και ισάριθµους τροµοκρατηµένους καθηγητές, τη στιγµή που οι νέοι παζαρεύουν µε τον κοσµήτορα αν θα τον πετάξουν από το παράθυρο.

Αν µάλιστα οι ευέλπιδες νεανίες αποφασίσουν να ασκήσουν την οικοδοµική τέχνη και να χτίσουν κάποιον από τους καθηγητές µέσα στο γραφείο του, η επέµβαση της Αστυνοµίας απαιτεί συνεργασία µε την Πολεοδοµία, διότι θα χρειαστεί άδεια κατεδάφισης.

Για να µην πούµε για την εξάλειψη της δεσπόζουσας λειτουργίας των πανεπιστηµιακών χώρων, που είναι το εµπόριο και η χρήση ναρκωτικών. Αν η Αστυνοµία πρέπει να επεµβαίνει για όλα τα πληµµελήµατα και τα πταίσµατα -διότι για τα κακουργήµατα ήταν και ως τώρα υποχρεωµένη να παρεµβαίνει-, τα αστυνοµικά τµήµατα θα αδειάσουν και ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν θα βρίσκει αστυνοµικούς να περιπολούν στους δρόµους. Επειδή λοιπόν η κατάργηση του ασύλου θα επιβαρύνει τους αστυνοµικούς υπέρµετρα, πρέπει να τους παρασχεθεί ένα αντίβαρο.

Και ως τέτοιο προτείνω να κηρυχθεί το «αστυνοµικό άσυλο». Οπως θα έχετε παρατηρήσει, ο αντιεξουσιαστικός χώρος αναπτύσσει ένα είδος καταµερισµού εργασίας. Αλλοι επιτίθενται σε αστυνοµικούς που φρουρούν όρθιοι στους δρόµους, άλλοι βάφουν πρεσβείες, άλλοι κλέβουν κάλπες και άλλοι προτιµούν επιθέσεις στα αστυνοµικά τµήµατα.

Προτείνω, συνεπώς, να ισχύσει και για τα αστυνοµικά τµήµατα -της ΓΑ∆Α περιλαµβανοµένης- ό,τι ίσχυε µέχρι τώρα για τα πανεπιστήµια: να µην έχουν δικαίωµα αντιεξουσιαστές και άλλες οµάδες να εισέρχονται στα τµήµατα χωρίς την άδεια του διοικητή τους. Η θέσπιση αυτού του κανόνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτύσσεται η αστυνοµική σκέψη ελεύθερα, χωρίς αντιπερισπασµούς και βίαιες επεµβάσεις τρίτων. Αν όµως ο διοικητής του τµήµατος κρίνει σκόπιµη την παρουσία των αντιεξουσιαστών, τότε να έχει δικαίωµα να τους καλέσει. Ακριβώς ό,τι ίσχυε µέχρι τώρα για το πανεπιστηµιακό άσυλο. Ενα τηλεφωνηµατάκι «SOS» και τα παιδιά θα καταφθάνουν πάραυτα µε πέτρες και καδρόνια

πανεπιστημιακό άσυλο