Απόψεις|17.07.2019 13:53

Βουλευτές στον βατήρα

Κατερίνα Τζαβάρα

Λίγο σαν να αρχίζει µια νέα ακαδηµαϊκή περίοδος, µια καινούργια σχολική χρονιά, µοιάζει η έναρξη της νέας 18ης κοινοβουλευτικής περιόδου, µε την ορκωµοσία των 300 µελών της Βουλής σήµερα το πρωί.

Ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής Ιωαννίνων της Ν∆, Κωνσταντίνος Τασούλας, που προτείνεται από την πλειοψηφία και θα είναι ο επόµενος πρόεδρος της Βουλής, εκλέγεται από το 2000, ενώ από το 1981 και µέχρι το 1990 διετέλεσε ιδιαίτερος γραµµατέας του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Στην κεφαλή του Σώµατος έρχεται, όπως προκύπτει από αναφορές του, µε διάθεση να προωθήσει θεσµικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου της µειοψηφίας αλλά και για να ξανακερδίσει η Βουλή τη χαµένη της αίγλη ενάντια στην όποια εντύπωση απαξίωσης αλλά και µη διακριτού ρόλου της νοµοθετικής από την εκτελεστική εξουσία. Τα πρώτα νοµοσχέδια που αναµένεται να φέρει η νέα κυβέρνηση άµεσα στη Βουλή θα κυριαρχήσουν στο χρονοδιάγραµµα του Αυγούστου και από Σεπτέµβριο αναµένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συνταγµατική αναθεώρηση.

Οι κουβέντες για χαµένες ευκαιρίες αλλά και για νέες που ανοίγονται µπροστά θα δοκιµάσουν εκ νέου τις αντοχές του πολιτικού πολιτισµού, που θεωρητικά είναι το ζητούµενο και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ σε νέα βάση αναµένεται να µπει η επιλογή της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης.

Όπως αντίστοιχα και στο ξεκίνηµα κάθε νέας σχολικής χρονιάς οι ευχές για «καλή πρόοδο» είναι σίγουρα επίκαιρες. Προσωπικά βρίσκω και µια άλλη αλήθεια στα λόγια του Ρόµπερτ Κένεντι, πως «η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δηµιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς». Επιπλέον συντάσσοµαι µε την αµιγώς φουτουριστική άποψη πως η πρόοδος «έχει πάντα δίκιο, ακόµα και όταν κάνει λάθος» (Tommmaso Marinetti).

Στον βατήρα προτού ξεκινήσουν οι προβλεπόµενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες κυριαρχεί η εικόνα µιας ελπιδοφόρας εκκίνησης που θα αλλάξει τα κακώς κείµενα και θα στηρίξει τα θετικά κεκτηµένα, που θα δώσει ώθηση σε «καλό» -µε την αρχαιοελληνική του έννοια- κοινοβουλευτικό έργο, θα προτάξει τον διάλογο και τη δηµιουργική αντιπαράθεση και θα σβήσει φάλτσα παλαιότερων παραφωνιών. Μένει στην πράξη να δικαιωθούν οι καλές προθέσεις και να διαψευστεί η κινδυνολογία!

βουλευτές