Απόψεις|17.07.2019 14:15

«Λαγός» στη θέση του Λαγού

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Απ’ ό,τι φαίνεται είµαστε καταδικασµένοι στη Βουλή να υπάρχει ένας ακροδεξιός «Λαγός». Είτε στη ναζιστική εκδοχή του είτε σε µια άλλη -παρεµφερή- που ακόµη δεν µπορούµε να χαρακτηρίσουµε µε ακρίβεια: Ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, µε τα πρώτα δείγµατα γραφής του πείθει πως θα αντικαταστήσει επάξια τους χρυσαυγίτες που αποχαιρέτησαν το Κοινοβούλιο. Θα γίνει «Λαγός» στη θέση του Λαγού. Μάλιστα αυτός ο χαρακτηρισµός ταιριάζει γάντι στην πολιτική λειτουργία που φαίνεται ότι θα έχει στο νέο πολιτικό σκηνικό. Μέχρι στιγµής ο Κ. Βελόπουλος έχει ζητήσει δηµοψηφίσµατα για τη θανατική ποινή και την αποτροπή των µεταναστευτικών ροών µε κάθε µέσο και είναι σαφές ότι δεν θα έχει πρόβληµα αν αυτό το µέσο πυροβολεί, αφού θέλει επίσης και ναρκοπέδια. Επίσης επιζητά συνθήκες πολεµικής σύρραξης µε την Τουρκία. Μάλιστα έχει µπροστά του άπλετο χρόνο για να εµπλουτίσει αυτές τις αντιλήψεις του µε καινούργιες προτάσεις που θα ακούγονται δηµόσια στο Κοινοβούλιο.

Πολλοί πιστεύουν πως θα αποτελέσει έναν διάττοντα αστέρα της πολιτικής συγκυρίας, το απαραίτητο κατάλοιπο της πολιτικής κρίσης της χώρας που δεν έχει περάσει, όπως ο Βασίλης Λεβέντης. Αυτό δεν µπορεί να το αποκλείσει κανείς. Το σενάριο άλλωστε ενισχύεται από το τηλεοπτικό παρελθό ν του Κ. Βελόπουλου και τις γνωστές επιστολές του Ιησού. Θα ήταν όµως αφέλεια να πιστέψουµε ότι δεν θα παίξει κανέναν πολιτικό ρόλο. Πάρτε για παράδειγµα την υπόθεση µε το πανεπιστηµιακό άσυλο: Η Ν∆ προτείνει και ετοιµάζεται να νοµοθετήσει την κατάργησή του.

Η Νίκη Κεραµέως µάλιστα δηλώνει ότι η Αστυνοµία θα µπαίνει στα πανεπιστήµια µε αφορµή µια απλή τηλεφωνική καταγγελία πολίτη. Μια συνθήκη που συνιστά τόσο υπερβολή όσο και αστυνοµοκρατία. Στη συνέχεια όµως βγαίνει ο Κυριάκος Βελόπουλος και -µε στόχο ακραία συντηρητικά ή ακροδεξιά αυτιάλέει ότι αυτό το µέτρο δεν είναι αρκετό. Πως η Αστυνοµία πρέπει να έχει µόνιµη παρουσία στους πανεπιστηµιακούς χώρους.

Τάσσεται µάλιστα και υπέρ της ιδιωτικοποίησής τους. Ετσι ξαφνικά οι θέσεις της Ν∆ φαντάζουν λιγότερο υπερβολικές. Η πολιτική βεντάλια ανοίγει κι άλλο προς τα δεξιά. Τα χειρότερα κοινωνικά αντανακλαστικά ενεργοποιούνται και αποτελούν παράγοντα πίεσης στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Κυρίως για τη γειτνιάζουσα µε την Ελληνική Λύση, Νέα ∆ηµοκρατία. Και είναι µόνον η αρχή… 

Κυριάκος Βελόπουλος