Απόψεις|17.07.2019 23:09

Η Νότιγχαμ έφτιαξε το κλίμα, δεν έδωσε την... πρόκριση

Ανδρέας Παπαλουκάς

Τα φιλικά ματς ποτέ δεν αποτελούν κριτήριο για την πορεία μιας ομάδας στη νέα σεζόν. Ούτε καν τα πρώτα επίσημα παιχνίδια. Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Για να εκφράσουμε τα αυτονόητα. Ότι ναι, μεν, ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε με την αποτελεσματικότητά του, αλλά και τη θαυμαστή ικανότητά του ν’ αξιοποιήσει τα αμυντικά λάθη της Νότιγχαμ, ωστόσο τούτο δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει την πρόκριση κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν, πολλώ, δε, μάλλον, έχει καταστεί αυτόματα το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ναι, με αντίπαλο μια ομάδα που μετέχει στη Β’ Αγγλίας ο Ολυμπιακός έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο και έδειξε πανέτοιμος στην πρόβα τζενεράλε ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την τσέχικη ομάδα, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή ασφαλών αποτελεσμάτων.

Σαφέστατα, αν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς επιδείξει την ίδια σοβαρότητα απέναντι σε έναν αντίπαλο καταφανώς ανώτερο της Νότιγχαμ, τότε έχει τύχη να μπει με το «δεξί» στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, να βάλει από το πρώτο ματς τις προϋποθέσεις της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League, όπου ο δρόμος δεν θα είναι δα και δύσβατος. Συνάμα, θα έχει εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της συνέχεια, καθώς, ό,τι και να γίνει από εκεί και πέρα είναι βέβαιη η συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League και θα στοχεύει κάπου ψηλότερα, στο Champions League, δηλαδή. Παράλληλα, θα έχει εξασφαλίσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης το… ΟΚ να πουλήσει κάνα δυο παίκτες, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, το σημαντικότερο και από τη νίκη επί της Νότιγχαμ ήταν η συνοχή που έδειξε ο Ολυμπιακός, η γρήγορη κυκλοφορίας της μπάλας, αλλά κυρίως το ότι δεν φάνηκε το κενό του Κώστα Φορτούνη. Ο Ελληνας διεθνής μέσος σαφώς και αποτελεί μια σημαντική, ίσως τη σημαντικότερη μονάδα, ωστόσο ο Βαλμπουενά πρωτίστως δεν άφησε να φανεί η απουσία του. Ο Γάλλος άσος, που διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του, δεν κάλυψε μόνον το κενό του Τρικαλινού μέσου, αλλά έδιωξε και τις όποιες (ελάχιστες είναι η αλήθεια) επιφυλάξεις υπήρχαν για το κατά πόσο θα μπορούσε να προσφέρει στην ομάδα ένας μεγάλος – και σε ηλικία – ποδοσφαιριστής, μην τυχόν και τους βγει νέος Τουρέ. Ο διεθνής Αφρικανός παίκτης, με πολλά ποιοτικά χιλιόμετρα στην καριέρα του, απογοήτευσε τους πάντες, ακόμα κι εκείνους που θεωρούσαν ότι στο αδύναμο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα και περπατώντας θα έκανε πλάκα. Όμως αποδείχθηκε ότι ο πολύς Τουρέ, που κατάντησε φέτος, κι ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο είχε μείνει ελεύθερος, να πάει να παίξει σε ομάδα Β’ κατηγορίας της Κίνας, ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές.

Πάντως, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ο Βαλμπουενά δεν θα έβγαινε Τουρέ. Ο Γάλλος μπορεί να έχει τα χρονάκια του, αλλά έχει και τη διάθεση να προσφέρει, να τιμήσει τα λεφτά που του δίνει ο Ολυμπιακός. Είναι παίκτης που του αρέσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που τρέχει σε όλο το γήπεδο, που δεν κρύβεται, που δείχνει θαυμαστή ικανότητα στις στημένες μπάλες.

Καλός ο Ολυμπιακός, καλός και ο Βαλμπουενά, όμως άλλο τα φιλικά ματς, άλλα τα προπονητικά διτέρματα κι άλλο οι επίσημοι αγώνες…

ΝότιγχαμΠέδρο ΜαρτίνςΒικτόρια ΠλζενΟλυμπιακός