Απόψεις|18.07.2019 13:00

Ανοιχτοί λογαριασµοί

Γιάννης Φώσκολος

Οριστικούς τίτλους τέλους στις ελπίδες των δηµοσίων υπαλλήλων για επαναφορά των δώρων στο ∆ηµόσιο έβαλε η δηµοσίευση των αποφάσεων της Ολοµέλειας του ΣτΕ, που κρίνει τελικά συνταγµατική την κατάργησή τους το 2012, σε αντίθεση µε τις προγενέστερες αποφάσεις του ΣΤ’ Τµήµατος. Εκλεισε έτσι µια µεγάλη µνηµονιακή εκκρεµότητα, η οποία είχε σύρει στα δικαστήρια εκατοντάδες χιλιάδες δηµοσίους υπαλλήλους. Ιδιαίτερα µετά την ευνοϊκή γι’ αυτούς απόφαση του ΣΤ’ τµήµατος οι αγωγές πολλαπλασιάστηκαν µε την ελπίδα της τελικής δικαίωσης.

Όπως όµως έκριναν µε συντριπτική πλειοψηφία 25-6 οι δικαστές της Ολοµέλειας, «τα επιδόµατα εορτών και αδείας δεν συνιστούν απόλυτα προνόµια και η κατάργησή τους δικαιολογείται για λόγους γενικότερου δηµοσίου συµφέροντος που αποσκοπεί στη διασφάλιση της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης. Κατά συνέπεια οι αποδοχές των δηµοσίων υπαλλήλων ακόµη και µετά την κατάργηση των δώρων εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση µε όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και µε όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τοµέα λαµβάνοντας τον κατώτατο βασικό µισθό και ηµεροµίσθιο»…

Σειρά τώρα παίρνουν οι συνταξιούχοι, που περιµένουν και αυτοί πώς και πώς την κρίση του ΣτΕ για τα δικά τους αναδροµικά. Εδώ η υπόθεση είναι ελαφρώς διαφορετική, διότι υπάρχει ήδη µια απόφαση της Ολοµέλειας στο τραπέζι: η απόφαση-βόµβα του 2015 που κρίνει αντισυνταγµατικές τις περικοπές του 2012. Στο ίδιο τραπέζι υπάρχει από το 2016 και ο νόµος Κατρούγκαλου, που επιχειρεί µέσω του επανυπολογισµού να εξαφανίσει τις αντισυνταγµατικές περικοπές και να απαντήσει µε ένα έξυπνο εύρηµα στην «εντολή» του Ανώτατου Ακυρωτικού ∆ικαστηρίου.

Εφόσον ο επανυπολογισµός κριθεί συνταγµατικός, τότε το διάστηµα που µένει στον αέρα είναι το 10µηνο ανάµεσα στην απόφαση του ΣτΕ και την ψήφιση του νόµου το 2016. Ισως και το 42µηνο µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2018, καθώς ο επανυπολογισµός έκανε πρεµιέρα τον περασµένο Γενάρη. Και πάλι όµως… το δηµοσιονοµικό κόστος είναι βαρύ για το Ασφαλιστικό, καθώς αποτιµάται σε περίπου 4 δισ. µόνο για το επίµαχο 10µηνο.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η χώρα και τα δηµόσια οικονοµικά δεν ξεµπέρδεψαν οριστικά µε τις πληγές των µνηµονίων. Απλώς τώρα η ιστορία γράφεται από την ανάποδη. Οσο περισσότερο εµπεδώνεται η µεταµνηµονιακή πραγµατικότητα τόσο περισσότερο οι διεκδικήσεις για χαµένα προνόµια θα πληθαίνουν...

Συμβούλιο της Επικρατείαςσυνταξιούχοι