Απόψεις|18.07.2019 14:14

Ο παλιός είναι αλλιώς

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αφού λοιπόν ορκίστηκε το νέο µας Κοινοβούλιο, µε όποιον τρόπο θεωρούσε ο κάθε βουλευτής ότι δεσµεύεται, ας ασχοληθώ σήµερα µε εκείνον που έχει ορκιστεί περισσότερες φορές από κάθε άλλον. Τον αρχαιότερο των βουλευτών, που -όπως ίσως θα γνωρίζετε- είναι ο Γιάννης Τραγάκης. Σύµφωνα µε το βιογραφικό του, ήταν στα έδρανα της πρώτης µεταπολιτευτικής Βουλής το 1974 και έκτοτε εκλέχθηκε βουλευτής άλλες 12 φορές και µάλιστα όλες στη Β’ Πειραιά (αν και το ’74 την έλεγαν «Υπόλοιπον ∆ήµου Πειραιώς»).

Μια περιφέρεια που δεν τη λες και ιδιαίτερα προνοµιακή για τη Νέα ∆ηµοκρατία, µε την οποία κατέβαινε ανελλιπώς υποψήφιος ο Γιάννης Τραγάκης. Αλλωστε ήταν µία από τις λίγες όπου στις εκλογές της 7ης Ιουλίου πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εργατούπολη, βλέπετε, και µε βαθιά αριστερή παράδοση. Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο που έχει «γράψει» στην πολιτική σταδιοδροµία του Γιάννη Τραγάκη. Μια και παρότι έχει αναλάβει πολλές κοινοβουλευτικές αποστολές για λογαριασµό της «γαλάζιας» παράταξης, δεν είναι από τους αντιπαθείς στους πολιτικούς του αντιπάλους. Τουναντίον, οι 235 ψήφοι που πήρε το πολιτικά «πολωµένο» 2012 για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής το αποδεικνύουν.

Πολλές φορές άλλωστε έχει επιδείξει στη Βουλή συναινετική διάθεση, που δεν ήταν πάντα αποδεκτή από το κόµµα του. Ποιος ξέρει, ίσως κάποιος που έχει δει τόσες «Βουλές» να συγκροτούνται και να διαλύονται, τόσες πολιτικές συγκρούσεις που µετέπειτα «προσπεράστηκαν» για να εξυπηρετηθούν συγκυρίες και αναγκαιότητες, να ξέρει κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους. Μπορεί ο παλαιότερος βουλευτής, τελικά, να έχει πολύ καλύτερη σχέση από τους νεότερους µε το µέλλον του κοινοβουλευτισµού. Πάντως η τελευταία εκλογή του ήταν αρκετά περιπετειώδης, αφού τελικά κρίθηκε από την έδρα που θα κρατούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν∆ διάλεξε τελικά τον ∆υτικό Τοµέα και όχι τη Β’ Πειραιώς, κάτι που έφερε τον Γιάννη Τραγάκη στα γνώριµα µέρη. Βέβαια, λίγους µήνες νωρίτερα πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποχρέωσε έµµεσα να βάλει υποψηφιότητα, µια και έθεσε εκτός ψηφοδελτίων τον γιο του υπέρ του οποίου ο Γιάννης Τραγάκης θα παραιτούνταν. Κι αυτό λόγω πρόωρης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας. Οπως και να ’χει, ο Γιάννης Τραγάκης θα είναι εδώ για µία ακόµη κοινοβουλευτική περίοδο, πολύ χρήσιµος για την κυβερνητική θητεία του κόµµατός του, αν αυτό θελήσει να τον αξιοποιήσει.

Γιάννης Τραγάκης