Απόψεις|19.07.2019 08:57

Faceapp: Γερνάει ακόμη και τον διπολισμό

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο κόσµος του ∆ιαδικτύου και των social media, λίγο-πολύ οι πάντες δηλαδή, αντιµετωπίζουν αυτές τις µέρες υπαρξιακά προβλήµατα. Αιτία η περίφηµη αυτή εφαρµογή, το FaceApp που «µεταµορφώνει» τα πρόσωπα, δείχνοντας πώς θα είναι σε 30, 40 ή 50 χρόνια. Ανάλογα µε την ηλικία που έχει ο καθένας. Οπως όλα τα πράγµατα, έτσι και αυτό το application, έχει και πολιτική διάσταση. Η προφανής είναι η ευρεία κυκλοφορία φωτογραφιών των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής στη «γερασµένη» εκδοχή τους. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο Α. Τσίπρας, η Φ. Γεννηµατά, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές παρελαύνουν στα timelines και στους ιστότοπους σε προχωρηµένη ηλικία.

Υπάρχουν όµως και άλλες πιο... «βαθιές» εκδοχές του πράγµατος. Εχετε σκεφτεί µήπως πως αν στεφθεί µε επιτυχία το µοντέλο του νέου διπολισµού -που ήδη διαµορφώνεται στο µετεκλογικό σκηνικό- στη Βουλή του µέλλοντος ίσως να βλέπουµε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να «µονοµαχούν» στα 60 ή τα 70 τους; Η εκδοχή έχει και «ιστορικό» προηγούµενο άλλωστε: Την κόντρα µεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Παπανδρέου, που κράτησε αρκετές δεκαετίες. Βέβαια πρώτα ο σηµερινός πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει τις πολιτικές δυνατότητες του πατέρα του και ο πρώην πρωθυπουργός ότι «έχει κάτι» από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο συχνά εγκαλείται ότι επιχειρεί να µιµηθεί.

Στο οικονοµικό πεδίο πάντως υπάρχει κάτι που µπορούµε να πούµε µε µία σχετική βεβαιότητα: Οταν οι πολιτικοί που βλέπετε σήµερα «γερασµένους» στη διαδικτυακή εφαρµογή, θα είναι όντως σε αυτή την ηλικία, δεν θα έχει αποπληρωθεί το δηµόσιο χρέος! Αυτό λέει η συµφωνία που έχει υπογραφεί για τη διευθέτησή του και καµία από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάµεις δεν αµφισβητεί. Η πρώτη φάση αποπληρωµής µέσω πλεονασµάτων θα ολοκληρωθεί το 2060. Επειτα από αυτό θα δούµε τι γίνεται, πόσο θα είναι το χρέος και ποιοι είναι οι πλέον ενδεδειγµένοι τρόποι για να αποπληρωθεί. Με λίγα λόγια το δηµόσιο χρέος είναι το µόνο στοιχείο της πολιτικής ζωής που θα µείνει για πάντα «νέο και ακµαίο». Ενίοτε θα κάνει κάποιο «λίφτινγκ», όµως θα καθορίζει τα εσωτερικά και τα εξωτερικά µας

FaceApp