Απόψεις|19.07.2019 12:19

Το «αποτύπωµα» των Πρεσπών

Βούλα Κεχαγιά

Στο εσωτερικό της χώρας εάν έχεις ψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών και δεν είσαι «γαλάζιο» στέλεχος µπορεί και να επιβραβευθείς για τη στάση σου αναλαµβάνοντας ένα δηµόσιο αξίωµα. Ηχηρό παράδειγµα η περίπτωση του Γιώργου Μαυρωτά (τέως;), αντιπροέδρου του Ποταµιού, που βλέπει, όπως λέει, αλλαγή κλίµατος στην κυβερνητική πλέον παράταξη σε σχέση µε τη (προδοτική) Συµφωνία. Μάλλον δεν έχει άδικο, αν αναλογιστεί κανείς τη διαπίστωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτη, ενώπιον του Ντιµιτρόφ πως τα πολιτικά ζητήµατα µε τη Βόρεια Μακεδονία έχουν επιλυθεί σε µεγάλο βαθµό µε τη Συµφωνία των Πρεσπών!

Στο εξωτερικό, πάλι, τα πράγµατα είναι πολύ διαφορετικά. Εάν δεν έχεις ψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών, εάν έχεις επιχειρηµατολογήσει υπέρ του «ενδοτικού» περιεχοµένου της και κυρίως εάν είσαι στέλεχος της Νέας ∆ηµοκρατίας, δύσκολα επιβραβεύεσαι για τη στάση σου. Οι Ευρωπαίοι και όχι µόνο δείχνουν µια σταθερή προσήλωση στην εφαρµογή της Συµφωνίας για το Μακεδονικό και δεν το κρύβουν. Ακόµη και η Τερέζα Μέι του Brexit στην επικοινωνία της µε τον νέο πρωθυπουργό έθιξε τη σηµασία της τήρησης της ιστορικής Συµφωνίας, αποσπώντας σύµφωνα µε την ενηµέρωση της Downing Street και δέσµευση του νέου πρωθυπουργού πως θα µεριµνήσει για την τήρησή της. Το ότι ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης έχει µείνει στην παλιά γραµµή, µιλάει για αναθεώρησή της και ονειρεύεται βέτο στην ΕΕ, είναι άλλο θέµα.

Η πραγµατικότητα δείχνει πως η Ευρώπη έχει έναν δισταγµό να προκρίνει σε θέσεις-κλειδιά Ελληνες πολιτικούς που αντιστάθηκαν στη Συµφωνία των Πρεσπών. Στην αρχή ήταν η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση γ.γ. του Συµβουλίου της Ευρώπης (προτάθηκε από την Κυπριακή ∆ηµοκρατία) που δεν περπάτησε και κόπηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο µε απόφαση της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συµβουλίου.

Για τους ίδιους λόγους φαίνεται πως «κάηκε» προτού εκδηλωθεί επισήµως και η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαµαρά για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Κοµισιόν. Η Ν∆ γνώριζε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα κοβόταν µε µαθηµατική ακρίβεια κατά την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνολική του στάση στο Μακεδονικό. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι πιθανότατα το µόνο «γαλάζιο» στέλεχος που θα γινόταν αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, καθώς και εκ της θέσεώς του ως εκπρόσωπος της Κοµισιόν δεν φόρεσε τη στολή του «µακεδονοµάχου»

Συμφωνία των Πρεσπών