Απόψεις|23.07.2019 20:43

Ιταλικό φθινόπωρο - Σαλβίνι ή Κόντε;

Γιώργος Καπόπουλος

Μέχρι το τέλος της εβδοµάδας θα γνωρίζουµε αν η Λέγκα του Σαλβίνι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή αν η κυβέρνηση Κόντε θα επιβιώσει µέχρι τις αρχές του χρόνου.

Κάθε φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια είναι ένα θρίλερ στην Ιταλία, αρχής γενοµένης από το ψυχόδραµα των παραβατικών της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας προϋπολογισµών που υποβάλλει η Ρώµη στην Κοµισιόν στα µέσα Οκτωβρίου κάθε χρονιάς. Το 2016 το φθινόπωρο ήταν ο αρχικός χρονικός ορίζοντας για το δηµοψήφισµα που προκήρυξε ο Ρέντσι, το οποίο τελικά έγινε τον ∆εκέµβριο.

Το 2017, εν όψει του φθινοπώρου, το κυρίαρχο ερώτηµα ήταν αν ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το 2018 το φθινόπωρο είχε προαναγγελθεί ως η ώρα της µετωπικής σύγκρουσης της κυβέρνησης Πέντε Αστέρων - Λέγκας υπό τον Κόντε αλλά και πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Φέτος το ερώτηµα αφορά την απόφαση του Σαλβίνι αν θα εξαργυρώσει ή όχι σε πρόωρες κάλπες τον δηµοσκοπικό ούριο άνεµο, προκειµένου µε ποσοστό 36% και τη στήριξη του ακροδεξιού κόµµατος Αδελφοί της Ιταλίας που καταγράφει 6% να διεκδικήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναµία και κατά συνέπεια πολιτική βιωσιµότητα πενταετούς διάρκειας.

Ενα είναι βέβαιο, είτε προκηρυχθούν οι εκλογές για το φθινόπωρο είτε όχι, η αντιπαράθεση Ρώµης - Βρυξελλών για το σχέδιο προϋπολογισµού της Ιταλίας του 2020 θα είναι πιο ψυχοδραµατική από τις προηγούµενες χρονιές, µε την Κοµισιόν να είναι πολύ πιθανόν αυτήν τη φορά να κινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό έλλειµµα. Ο Σαλβίνι, που έχει δει ότι το σκηνικό της ρωµαϊκής ανταρσίας κατά των Βρυξελλών αποδίδει δηµοσκοπικά, θα εντείνει τη λαϊκιστική ρητορική του.

Από τη µεριά τους οι Βρυξέλλες, όπου η απερχόµενη Κοµισιόν έχει να αντιµετωπίσει την πρόκληση της έγκρισης της σύνθεσης της επόµενης υπό τη Λάιεν αλλά και την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit µέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δεν θα έχουν ούτε τη βούληση ούτε τη δυνατότητα να αναζητήσουν για πολλοστή φορά κανονικοποίηση της ιταλικής παραβατικότητας.

Ματέο ΣαλβίνιΛέγκα του Βορρά