Απόψεις|17.11.2018 15:25

Μετά τις Βρυξέλλες: Και τώρα τρέχουµε...

Ελευθερία Αρλαπάνου

Ταυτόχρονα φαίνεται πως θα υπάρξει δηµοσιονοµικός χώρος κοντά στο 1 δισ. ευρώ το 2019 για µέτρα ελάφρυνσης όχι µόνο των κοινωνικά ασθενέστερων αλλά και µέρους της µεσαίας τάξης. Η οριστική συµφωνία δεν έχει ακόµη ξεδιπλωθεί, αλλά είναι πια θέµα ηµερών, την Τετάρτη µε την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισµού του 2019.

Εκεί θα φανεί σε γενικές γραµµές τι πήραµε και τι δώσαµε για αυτήν τη συµφωνία, η οποία αναµένεται να επικυρωθεί οριστικά από το Eurogroup στις 3 ∆εκεµβρίου.

Την Τετάρτη, βέβαια, αναµένεται και η πρώτη έκθεση µεταµνηµονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Κι εκεί το µήνυµα για τα δηµοσιονοµικά θα είναι θετικό. Αναµένεται όµως να σταλεί µε σαφή τρόπο και το µήνυµα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν -για κανέναν λόγο, προεκλογικό ή µη- καθυστερήσεις στις µεταρρυθµίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αν θέλουµε να κατοχυρώσουµε µια αναπτυξιακή δυναµική, ικανή να θωρακίσει τη δηµοσιονοµική εξυγίανση που έχει συντελεστεί, µε κόπο και τεράστιες θυσίες, τα τελευταία χρόνια.

Το µήνυµα αυτό είναι προφανές ότι µεταφέρεται δηµοσίως, αφού θα έχει ήδη µεταφερθεί πολλές φορές στους αρµοδίους και πίσω από κλειστές πόρτες.

Είναι µια παράµετρος στην οποία στέκονται ιδιαίτερα και οι αγορές.

Αλλωστε, όσο ισχυρή είναι η ανάγκη να τερµατιστεί η ακραία λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα, εξίσου ισχυρή είναι η ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση της χώρας, του ∆ηµοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές, µε βιώσιµο κόστος.

Χωρίς αυτό το βήµα, όλα τα υπόλοιπα θα παραµείνουν µετέωρα. Χωρίς ισχυρούς και επιταχυνόµενους ρυθµούς ανάπτυξης, µε ένα χρέος στα 300 δισ. ευρώ, µια οικονοµία υπερφορολογηµένη και σε ένα ασταθές και επίφοβο διεθνές περιβάλλον, τα θετικά νέα δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασµό.

Βγήκαµε από τα µνηµόνια ανακτώντας βαθµούς οικονοµικής ελευθερίας, δεν έχουµε όµως αφήσει πίσω οριστικά την κρίση.

Θα αποδειχθεί στο µέλλον µακράν πιο χρήσιµο για τα συµφέροντα της χώρας αν, σήµερα, ξεκινήσουµε να τρέχουµε. ∆εν έχουµε άλλωστε κι άλλη επιλογή