Απόψεις|25.07.2019 14:44

Aχ, αυτό το εξεταστικό

Νικολίτσα Τρίγκα

Το 1964 έγιναν για πρώτη φορά κοινές εισιτήριες εξετάσεις για όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, οι οποίες διενεργούνται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας µε θέµατα κοινά για όλους τους υποψηφίους. Από το 1964 και µέχρι σήµερα ισχύει αυτό το «συγκεντρωτικό σύστηµα» για την είσοδο των αποφοίτων της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Οι εξετάσεις µε διάφορες ονοµασίες και παραλλαγές αποτελούν τελικά κεντρικό άξονα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι µια διαδικασία που στοιχίζει πολλά εκατοµµύρια κάθε χρόνο στο κράτος και κινητοποιεί ταυτόχρονα χιλιάδες ανθρώπους. Κάθε λίγο και λιγάκι όµως το σύστηµα εισαγωγής αλλάζει, µε αποτέλεσµα αυτή η φοβερή πολυνοµία να επιβαρύνει σοβαρά τόσο τους µαθητές όσο και τη γενικότερη εκπαιδευτική διαδικασία.

Για το σύστηµα των εξετάσεων έχει χυθεί πολύ µελάνι, αφού είναι ένα θέµα που «παίζει» στην κοινωνική ζωή, στην οικονοµία, στα ΜΜΕ, στην εκπαιδευτική κοινότητα, λες και πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης, ενώ στην πραγµατικότητα είναι ή θα έπρεπε να είναι ένα µικρό µέρος αυτής.

Πριν από λίγους µήνες η προηγούµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ξήλωσε» το εξεταστικό σύστηµα και καθιέρωσε νέο το οποίο πέρασε µε νόµο από τη Βουλή λίγο πριν από τις εκλογές. Τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου ναι µεν δεν θα αλλάξει τον νόµο για να µην αναστατωθούν οι µαθητές, όπως είπε η υπουργός Νίκη Κεραµέως, αλλά σίγουρα θα κάνει βελτιώσεις και αλλαγές οι οποίες σύντοµα θα ανακοινωθούν και θα αφορούν τα παιδιά που θα φοιτήσουν τον Σεπτέµβριο στη Γ’ Λυκείου.

Αυτά τα παιδιά όµως ήδη έχουν «προγραµµατιστεί» κυρίως από τα φροντιστήρια για το νέο σύστηµα και τώρα θα πρέπει πάλι να µπουν στη διαδικασία να προσαρµοστούν και να κάνουν τις επιλογές τους µε τα νέα δεδοµένα. Και από κοντά οι γονείς, οι ταλαιπωρηµένοι γονείς, οι οποίοι θα κληθούν µέσα στην περίοδο της οικονοµικής κρίσης να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, προκειµένου τα παιδιά να µπορέσουν να πραγµατοποιήσουν τα όνειρά τους.

ΑΕΙεισακτέοιπανελλήνιες