Απόψεις|25.07.2019 14:52

Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου: Μεγάλες προσδοκίες...

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Ας πάρει όποια µέτρα νοµίζει, αλλά κακώς δηµιουργεί την εντύπωση ότι µε αυτά θα αποκατασταθεί η τάξη του σύµπαντος. Το παζάρι ποικίλων εµπορευµάτων στην οδό Πατησίων, µπροστά στην ΑΣΟΕΕ, δεν εκτυλίσσεται εντός ασύλου και όµως εδώ και πολλά χρόνια αβγατίζει. Θα µου πείτε ότι, οσάκις εµφανίζεται αστυνοµική δύναµη, τρέχουν οι «έµποροι» µέσα στη σχολή. Βέβαια, µία αποτελεσµατική αστυνοµική επιχείρηση πρώτα θα αποκλείσει τις εισόδους και µετά θα τους κυνηγήσει, είτε είναι άσυλο είτε όχι.

Οµως, άντε και τους έπιασε. Την εποµένη θα αφεθούν ελεύθεροι και θα επιστρέψουν στον ίδιο τόπο. Οσο για τα ανθρώπινα ερείπια που συχνάζουν στο ισόγειο της Νοµικής σε αναζήτηση της δόσης τους, κάθε µέρα θα τους βγάζουν έξω και κάθε µέρα θα επιστρέφουν. Και αν, σε τελική ανάλυση, έµποροι και χρήστες εκδιωχθούν από τα συγκεκριµένα µέρη, θα πάνε σε άλλα σηµεία του κλεινού άστεως, µέχρι να αποµακρυνθούν και από εκεί. Για να καταφύγουν κάπου αλλού, που δεν θα υπάρχει άσυλο.

Πάρτε το αχανές Αριστοτέλειο, το µεγαλύτερο mall ουσιών στη Θεσσαλονίκη. Αντε και κυνήγησε η Αστυνοµία χρήστες και διακινητές, µία, δύο, έστω τρεις µέρες. ∆εν διακινούνται ουσίες σε άλλα σηµεία της Θεσσαλονίκης; Μήπως αποτελούν όλα πανεπιστηµιακά άσυλα; Οχι φυσικά. ∆εν περνά από αυτά η Αστυνοµία; Ασφαλώς περνάει. Και όταν αποµακρύνεται, οι διακινητές επιστρέφουν. Μήπως είναι άσυλο η γωνία Αριστοτέλους και Εγνατίας, που συνιστά πασίγνωστη αγορά λαθραίων τσιγάρων, πενήντα µέτρα από το αστυνοµικό τµήµα; Οσο για τον κοσµήτορα που θα καλέσει την Αστυνοµία επειδή πενήντα κουζουλοί µπήκαν στη συνέλευση και απαίτησαν να απελευθερωθεί η Αφρική από τον ιµπεριαλισµό, αυτό γίνεται µόνον στον κινηµατογράφο.

Για τον απλό λόγο ότι ο νοήµων πανεπιστηµιακός τελεί υπό την απειλή αντιποίνων. Ειδοποιείς εσύ την Αστυνοµία σήµερα, σου κάνουµε εµείς γης Μαδιάµ το γραφείο σου αύριο. Είναι, ωστόσο, µια παρηγοριά να µπορείς να τηλεφωνείς.

«Το 100 εκεί; Ελάτε σας παρακαλώ στο κτίριο τάδε, διότι πρόκειται να πετάξουν τον πρύτανη από το παράθυρο. Τι πάτωµα είναι; Εβδοµο. Πώς είπατε; ∆εν έχετε περιπολικό; Και γιατί δεν συνεδριάζουµε στο ισόγειο;»

αστυνομίαπανεπιστημιακό άσυλοκατάργηση ασύλου