Απόψεις|25.07.2019 14:55

Βασίλης Κικίλιας ο τσιγαροµάχος

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Εκτός από τις κλασικές αρµοδιότητες που έχει ο Βασίλης Κικίλιας, από χθες απέκτησε και µία ακόµη: την κατασταλτική. Να εξηγηθώ. Η τοποθέτησή του στο υπουργείο Υγείας φυσικά ταιριάζει µε τα τυπικά προσόντα του Βασίλη Κικίλια. Καθότι και γιατρός είναι, οπότε γνωρίζει την πεµπτουσία του αντικειµένου.

Επίσης υπήρξε αθλητής, µπασκετµπολίστας µε αρκετά απαιτητικούς προπονητές, οπότε γνωρίζει από υγιεινό τρόπο ζωής και µάλιστα σε υψηλό επίπεδο, πρωταθλητισµού. Οµως τη θέση του υπουργού Υγείας δεν τη λες και πολύ ταιριαστή µε το πολιτικό προφίλ που έχει «στήσει» όλα αυτά τα χρόνια ο Βασίλης Κικίλιας. Υπήρξε υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης επί κυβέρνησης Σαµαρά, µε την οµάδα ∆ΙΑΣ σε πλήρη ανάπτυξη, τις «επιχειρήσεις σκούπα» σε ηµερήσια διάταξη, «µε τα όλα του».

Μετά τοµεάρχης Αµυνας της Νέας ∆ηµοκρατίας, αν και συχνά έκανε ερωτήσεις στη Βουλή µε αντικείµενο την αστυνόµευση. Κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για χαλαρότητα και ανοχή στην ανοµία. Με λίγα λόγια, ήταν από τους «σκληρούς» της Νέας ∆ηµοκρατίας σε ζητήµατα καταστολής. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά από την Αριστερά γι’ αυτό, όπως και για τις απόψεις του σχετικά µε το µεταναστευτικό ζήτηµα.

Με δεδοµένο λοιπόν πως -πανθοµολογουµένως- διαθέτει τέτοια ταλέντα, έπρεπε να βρεθεί και στο αντικείµενο της Υγείας ένας τοµέας στον οποίο θα µπορούσε να τα αξιοποιήσει. Φαίνεται λοιπόν πως βρέθηκε. Αν αποτιµώ σωστά τη χθεσινή του συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, αναλαµβάνει το γενικό πρόσταγµα στο θέµα της επιβολής της αντικαπνιστικής νοµοθεσίας.

Δεν συζητάµε φυσικά µόνο για τα νοσοκοµεία, όπου θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως δεν νοείται τσιγάρο σε κλειστό χώρο µε ασθενείς. Αλλά στα µαγαζιά υγειονοµικού ενδιαφέροντος, στις δηµόσιες υπηρεσίες, παντού. Το πνεύµα της συνάντησης ήταν σαφώς αυτό: αποφασιστικότητα και επιβολή. Το αν αυτή η προσέγγιση του θέµατος θα αποδειχθεί αποτελεσµατική είναι αµφισβητήσιµο. Ιδίως σε µια χώρα όπως η Ελλάδα. Μπορεί η κυβέρνηση να εκτιµά ότι «η κοινή γνώµη είναι έτοιµη να αποδεχθεί το µέτρο».

Από την άλλη όµως έχει αποδειχθεί ότι αν ο κόσµος δεν πειστεί γι’ αυτό το θέµα, δεν θα... βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Βασίλης Κικίλιας έχει ένα πεδίο να επιδείξει τα ταλέντα του.

αντικαπνιστικός νόμοςκάπνισμαΒασίλης Κικίλιας