Απόψεις|26.07.2019 12:59

Οι φυλακές Κορυδαλλού και η απατηλή υπόσχεση της μεταφοράς τους

Αναστασία Κουκά

«Μέσα ή έξω;»: αυτή είναι η κλασική ερώτηση που δέχονται εδώ και δεκαετίες, εν είδει χιούµορ φυσικά, όσοι ζουν στον Κορυδαλλό όταν µιλούν για την περιοχή τους. Γιατί ο Κορυδαλλός και οι φυλακές αποτελούν έννοιες ταυτόσηµες όχι µόνο στη συνείδηση της πλειονότητας των Ελλήνων αλλά και των ίδιων των κατοίκων της πόλης, µια και οι περισσότεροι γεννήθηκαν, µεγάλωσαν και γέρασαν µέσα σε αυτή την αλλοπρόσαλλη, οµολογουµένως, πραγµατικότητα.

Γιατί όσο και αν η συνήθεια κατέστησε αυτή την ιδιότυπη «συνύπαρξη» σχεδόν κανονική, την κίνηση τις ώρες του επισκεπτηρίου και της µεταφοράς κρατουµένων δεδοµένη και τους διαρκείς ελέγχους στοιχείων αναγκαίο κακό, η λειτουργία του µεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήµατος µιας χώρας σε κατοικηµένη περιοχή, µε τα σπίτια και τα σχολεία να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, δεν έχει απολύτως καµία λογική. Με το παραπάνω συµπέρασµα έχουν συµφωνήσει σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Ηταν πολλοί µάλιστα εκείνοι που ενσυνείδητα χρησιµοποίησαν το σηµαντικότατο αυτό θέµα για ψηφοθηρικούς λόγους. ∆ικαίως λοιπόν οι περισσότεροι Κορυδαλλιώτες, απογοητευµένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις, έχουν πλέον συµβιβαστεί µε την ιδέα πως η πόλη τους και οι φυλακές θα συνεχίζουν να συµβιώνουν, άλλοτε αρµονικά κι άλλοτε πάλι όχι, στο διηνεκές.

Ωστόσο, οι γονείς συνεχίζουν να καρδιοχτυπούν καθηµερινά, µέχρι να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά τους, που βρίσκονται στα σχολεία τα οποία λειτουργούν λίγα µόλις µέτρα πιο πέρα, θα επιστρέψουν µε ασφάλεια στο σπίτι τους. Οπως και κάθε φορά που γίνονται εξεγέρσεις, µε τις φωνές και τις σειρήνες να αντηχούν µέχρι τα µπαλκόνια των διπλανών σπιτιών, η ανησυχία και η ανασφάλεια αποτελούν συναισθήµατα αναπόφευκτα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για άµεση µετεγκατάσταση των φυλακών σε τοποθεσία εκτός αστικού ιστού, αποτελεί µία κατ’ αρχάς θετική πρόθεση αλλά και µια τεράστια δέσµευση ταυτόχρονα. Μια δέσµευση από την οποία θα εξαρτηθεί άµεσα η αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης και θα κριθεί η αποτελεσµατικότητά της.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, η επόµενη αναφορά στην αποµάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό να συνοδεύεται από σαφές πλάνο και συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα. ∆ιαφορετικά θα έχουµε να κάνουµε µε ακόµη µία υπόσχεση που δόθηκε χάριν εντυπωσιασµού

φυλακές ΚορυδαλλούΚορυδαλλός