Απόψεις|27.07.2019 13:02

«Ξενίζει» η Ηµέρα του Αγέννητου Παιδιού

Κατερίνα Τζαβάρα

«Ξενίζει» θα πει κανείς µε τη διάθεση της πιο ψύχραιµης αντίδρασης η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να καθιερώσει Ηµέρα του Αγέννητου Παιδιού, λαµβάνοντας τρόπον τινά θέση κατά των αµβλώσεων. Μάλιστα την είδηση για την καθιέρωση γνωστοποίησε το κίνηµα «Αφήστε µε να ζήσω», δηµοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο µε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Στη συνέχεια άµεση ήταν η αντίδραση από το Γραφείο του Κινήµατος ∆ηµοκρατών Σοσιαλιστών, µε ένα κείµενο στο οποίο αναφέρεται, µεταξύ άλλων, «ποιος θα το περίµενε πως το παλιό σύνθηµα “δεν είµαι του πατρός µου, δεν είµαι του ανδρός µου” θα συµπληρωνόταν το 2019 για να συµπεριλάβει την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη σηµερινή κυβέρνηση, αφού αµφότεροι αποφάσισαν να θέσουν ζήτηµα ιδιοκτησίας τους πάνω στο γυναικείο σώµα».

Βεβαίως υπάρχει µεγάλη απόσταση από το να θεωρηθεί πως το θέµα έχει πολιτική στήριξη, όµως και σε επίπεδο εντυπώσεων µόνο, όταν τίθεται ζήτηµα πρωτοβουλιών που πλήττουν κατακτηµένα δικαιώµατα και αναδεικνύουν τάσεις διακρίσεων, οι οποίες ακόµη και αν δεν στηρίζονται στην πρόβλεψη του νόµου, είναι σε κάθε περίπτωση επικίνδυνες.

Η αποποινικοποίηση των αµβλώσεων θεσµοθετήθηκε µε νόµο του 1986 (Ν. 1609/1986) και από τότε διανύσαµε έναν µακρύ δρόµο αλλαγής νοοτροπίας, καταπολέµησης διακρίσεων και σύγχρονης αντιµετώπισης µια νέας πολιτισµικής και κοινωνικής πραγµατικότητας, ώστε είναι άδικο για την κοινωνία µας να τη σπρώχνουµε µε οποιαδήποτε δήθεν ανώδυνη αφορµή να κοιτάξει προς τα πίσω και δη... για να γιορτάσει έναν αναχρονισµό, οι προεκτάσεις του οποίου σοκάρουν.

Σαφώς και είναι εξίσου ακραίο από την έλλειψη ενηµέρωσης και την αναπαραγωγή στείρων στερεοτύπων να υποκαθιστούν, εν έτει 2019, οι αµβλώσεις τις µεθόδους αντισύλληψης, όµως δεν υπάρχει κανένα έρεισµα για το ότι δήθεν το φαινόµενο της υπογεννητικότητας µπορεί να αντιµετωπιστεί µε πρακτικές επαναφοράς σαθρών στερεοτύπων. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η πρόνοια για τη διευκόλυνση της σύγχρονης εργαζόµενης µητέρας µε γενικότερη ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους και θεµέλιο λίθο την εκπαίδευση αλλά και την πρόσβαση όλων στην Υγεία διαµορφώνουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και πρόσφορο για την ανάπτυξη πολιτικής κινήτρων

αμβλώσειςΗµέρα του Αγέννητου ΠαιδιούΙερά Σύνοδος