Απόψεις|27.07.2019 13:18

Αγροτιά… και αγορά

Μάκης Αποστόλου

«Η αναβάθµιση του πρωτογενούς τοµέα αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού µοντέλου της χώρας» τόνισε µε έµφαση χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν η αγροτική παραγωγή και το εισόδηµα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων, αλλάζοντας ωστόσο ριζικά το θεσµικό πλαίσιο που διέπει τους επιµέρους τοµείς της αγροτικής οικονοµίας µε κανόνες της... ελεύθερης αγοράς. Το πλαίσιο αυτό θα επιβραβεύει όσους παράγουν και διακινούν νόµιµα προϊόντα υψηλής ποιότητας και αυξηµένης προστιθέµενης αξίας, «τιµωρώντας» από την άλλη όσους ακολουθούν τις οδούς της «µαύρης» οικονοµίας και των παράνοµων «ελληνοποιήσεων».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατευθύνει τους Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφους προς την «ευφυή» και «πράσινη» γεωργία και σε καλλιέργειες προϊόντων που έχουν αυξηµένη προστιθέµενη αξία και ζήτηση από τους καταναλωτές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Σχετικά µε τον νέο νόµο για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ο σχεδιασµός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή µέχρι το τέλος της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για έναν σαφώς πιο… φιλελεύθερο νόµο, ο οποίος θα «βλέπει» τους συνεταιρισµούς ως ανώνυµες εταιρείες. Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί υπέρ των µεγαλύτερων συνεργατικών σχηµάτων, καθώς αυτά µπορούν να έχουν µεγαλύτερη ισχύ και παραγωγικότητα, να πραγµατοποιούν επενδύσεις και εξαγωγές και να έχουν µεγαλύτερη διαπραγµατευτική δύναµη σε ό,τι αφορά τις τιµές αλλά και το κόστος παραγωγής.

Στο ζήτηµα της κλιµατικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη γεωργία, οι αποζηµιώσεις αποτελούν το µόνιµο «αγκάθι» των τελευταίων ετών, µε την ηγεσία του ΕΛΓΑ να αναφέρει ότι οι πόροι του Οργανισµού δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τα αιτήµατα χιλιάδων αγροτών που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόµενα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης προκειµένου να είναι πλήρως «καλυµµένοι» οι αγρότες από καταστροφές στις εκµεταλλεύσεις τους, αντί ενός έξτρα ασφαλίστρου.

Αναφορικά µε το φλέγον θέµα των «ελληνοποιήσεων», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει τη δηµιουργία ενός ελεγκτικού οργάνου εντός του υπουργείου, ένα είδος «αγροτικού Σ∆ΟΕ», προκειµένου να πετύχει πιο αποτελεσµατικούς ελέγχους. Εφόσον το εγχείρηµα αυτό δεν περπατήσει, υπάρχει και η λύση των µεικτών κλιµακίων µε τη συµµετοχή υπηρεσιών από άλλα συναρµόδια υπουργεία. Τέλος θα αυστηροποιήσει σηµαντικά τις ποινές για τους παραβάτες, ποινές οι οποίες θα περιλαµβάνουν από υψηλότατα πρόστιµα µέχρι και την αναστολή λειτουργίας των µονάδων για κάποιο χρονικό διάστηµα

κλιματική αλλαγήαγρότες