Απόψεις|29.07.2019 14:18

Ισπανία: Κυβερνητική αξιοπιστία

Γιώργος Καπόπουλος

Υπάρχει ακόµη στην Ισπανία αξιοπιστία υπεύθυνης κυβερνητικής διαχείρισης µε ή χωρίς πρόωρες εκλογές τον Νοέµβριο από µια κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών µε τους Podemos; Και αν η απάντηση είναι αρνητική, ποια αξιοπιστία έχει η µόνη σήµερα ορατή εναλλακτική πρόταση κυβερνητικής διαχείρισης που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναγωγή σε εθνικό επίπεδο του µοντέλου διακυβέρνησης της Ανδαλουσίας από το Λαϊκό Κόµµα, τους Ciudadanos και την ακροδεξιά του Vox;

Οσο ετερόκλητη ιδεολογικά και προγραµµατικά και αν προβάλλει µια τριµερής συνεργασία της λαϊκής ∆εξιάς µε τη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά και τη νεοεµφανισθείσα ακροδεξιά, οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν τις τελευταίες βδοµάδες πλειοψηφική δυναµική σε ενδεχόµενες πρόωρες εκλογές τον Νοέµβριο, µια ανατροπή του αποτελέσµατος των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου σε διάστηµα τριών µηνών.

Πολυδιάσπαση και κατακερµατισµός στη ∆εξιά και την Αριστερά, που καταγράφεται σταθερά σε όλες τις εκλογικές αναµετρήσεις από τον ∆εκέµβριο του 2015 και µετά. Μια πολυδιάσπαση που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το κύριο προεκλογικό µέτωπο να είναι η σύγκρουση για την κυριαρχία στον χώρο της ∆εξιάς και της Αριστεράς, µια σκληρή µετωπική αντιπαράθεση που δυσκολεύει µετεκλογικά την αναζήτηση κυβερνητικής σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Το πολιτικό σκηνικό που διαµορφώθηκε στην Ισπανία στις εκλογές του ∆εκεµβρίου του 2015 και επιβεβαιώθηκε στις κάλπες του Ιουνίου του 2016 αλλά και πιο πρόσφατα του Απριλίου του 2019 έχει τρία χαρακτηριστικά: Η πολυδιάσπαση αναδεικνύεται σε σταθερά καθώς ο δικοµµατισµός τής µετά τον Φράνκο εποχής προβάλλει ως ένα κεφάλαιο που έκλεισε οριστικά. Οι συγκρούσεις στην Αριστερά και στη ∆εξιά για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο δυσκολεύουν τη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ταυτόχρονα οι δύο πόλοι του πάλαι ποτέ κυρίαρχου δικοµµατισµού, οι Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόµµα, είναι πλέον σταθερά απορριπτικοί σε οποιαδήποτε µορφή κυβερνητικής συνεργασίας τύπου «Μεγάλου Συνασπισµού». Αν τα τρία κόµµατα της ∆εξιάς νικήσουν σε ενδεχόµενες πρόωρες εκλογές, τη νίκη θα τους την έχουν χαρίσει ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας.

Πέδρο ΣάντσεθPodemos