Απόψεις|29.07.2019 14:32

Δι’ ασπασµού και χειραψίας

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Μπορείτε να φανταστείτε τον Ανδρέα Παπανδρέου να ασπάζεται τον Γιώργο Μωραΐτη; Τον Κωνσταντίνο Καραµανλή να ασπάζεται τον Αθανάσιο Ταλιαδούρο; Για να µην πούµε πόσο αστεία εικόνα θα ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Α’ να φιλά σταυρωτά τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. (Σηµείωση για τους νεότερους: Οι προαναφερθέντες διετέλεσαν πρωθυπουργοί και υπουργοί Γεωργίας, αντιστοίχως.)

∆ιευκρινίζω ότι το θέµα µου δεν αφορά τη γεωργική πολιτική της χώρας, την οποία από χρόνια δεν αντιλαµβάνοµαι, αλλά τη συνήθεια του χαιρετισµού µε ασπασµό, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Από το 2004 το υπουργείο Γεωργίας ονοµάζεται «Αγροτικής Ανάπτυξης», ονοµασία οργουελική, αφού ο αγροτικός τοµέας συρρικνώνεται.

Από την εποµένη των εκλογών, όµως, εκτός από τον Oργουελ, µε το υπουργείο αυτό ασχολείται και η Αγκάθα Κρίστι λόγω των εξής τριών µυστηρίων: (1) Οι υφυπουργοί, ο κ. Σκρέκας και η κυρία Αραµπατζή, προέρχονται µεν από αγροτικούς νοµούς και είναι άνθρωποι µε επιτυχή επαγγελµατικό και πολιτικό βίο, άξιοι υπουργοποιήσεως, αλλά µε δυσκολία διακρίνω κάποια σχέση ανάµεσα στις επιτυχίες τους και στα ειδικά καθήκοντα που ανατέθηκαν στον καθένα. (2) Είναι το τελευταίο υπουργείο που θα περίµενα να τοποθετηθεί ο κ. Βορίδης, ο οποίος εκλέγεται στην Αττική και ουδέποτε εθεάθη ακοµβίωτος και άνευ περιλαιµίου. Αν ζούσε ο Φωκίων ∆ηµητριάδης, θα τον απεικόνιζε όπως τον µακαρίτη τον Αβέρωφ, µε κοστούµι, γραβάτα και τσαρούχια, να τον ακολουθούν ένα-δυο πρόβατα, απορηµένα γιατί ο γραφίστας τα τοποθέτησε σε εκείνο το σκριπ.

«Τι δουλειά έχουµε εµείς µε τον κ. Βορίδη» θα έλεγε το ένα στο άλλο. Ισως την ίδια απορία και αµηχανία έχει και ο ίδιος ο υπουργός, αλλά πώς να την εκφράσει; (3) Οπερ και το µεγαλύτερο µυστήριο: Γιατί κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τον µεν υπουργό διά χειραψίας, τους δε υφυπουργούς δι’ ασπασµών; Μου είπαν ότι ο κ. Βορίδης µε τη δεξιά του παλάµη χούφτωσε τη δεξιά παλάµη του πρωθυπουργού, ενώ µε την αριστερή τον µάγκωσε από το δεξιό µπράτσο, δηµιουργώντας απόσταση ασφαλείας και αποτροπής περαιτέρω διαχύσεων. ∆εν θα χρειάζεται να υπάρχει φωτογραφία ή βίντεο ασπασµών όταν κάποτε ο κ. Βορίδης διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης. Μηδένα προ του τέλους µακάριζε. Αρα µηδένα προ του τέλους να ασπάζεσαι.

Μάκης ΒορίδηςΝέα Δημοκρατία