Απόψεις|30.07.2019 14:12

Κατανομή ρόλων

Γιώργος Καπόπουλος

Οταν στα τέλη του περασµένου Δεκεµβρίου ο Τραµπ, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία µε τον Ερντογάν, ανήγγειλε την άµεση -τότε- αποχώρηση των Ειδικών Δυνάµεων των ΗΠΑ από τη Βορειανατολική Συρία, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, µε κορύφωση την παραίτηση του υπουργού Αµυνας Μάτις. Η αµερικανική δύναµη παρέµεινε επιτόπου και πλαισιώθηκε από µονάδες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων.

Σήµερα, από τη συνάντηση Τραµπ - Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας και µετά, η στάση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, του Πενταγώνου, του Κογκρέσου αλλά και του Λευκού Οίκου απέναντι στον Ερντογάν παραπέµπει περισσότερο σε κατανοµή ρόλων, σε τακτική καρότου και µαστιγίου, που φαίνεται να έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα.

Ενας άτυπος, µε µεσοπρόθεσµο χρονικό ορίζοντα, συµβιβασµός φαίνεται να εξυπηρετεί και τις ΗΠΑ και την Τουρκία: Την άνοιξη του 2020 (και πιο συγκεκριµένα, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, τον Απρίλιο) θα ολοκληρωθεί η παράδοση των S-400, µε ζητούµενο αν θα υπάρξει επιχειρησιακή ενεργοποίησή τους ή τοποθέτηση σε βαθιά κατάψυξη, µε την επιλογή να συνδέεται µε την οριστική τροπή για τη συµµετοχή ή τον αποκλεισµό της Αγκυρας από το πρόγραµµα των F-35. Οι διαπραγµατεύσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τη σύσταση και λειτουργία της ζώνης ασφαλείας στη Βορειοανατολική Συρία, µεταξύ της τουρκοσυριακής µεθορίου και της ντε φάκτο κουρδοσυριακής οντότητας, θα συνεχιστούν. Η απειλή της Αγκυρας ότι θα αναλάβει ευρείας κλίµακας στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων στη Βορειοανατολική Συρία είναι ρητορική, για εσωτερική κατανάλωση:

Οι ΗΠΑ ελέγχουν τον εναέριο χώρο στη Βορειοανατολική Συρία και χωρίς τη συναίνεσή τους είναι αδύνατη µία περιορισµένης -και, πολύ περισσότερο, ευρείας- κλίµακας τουρκική εισβολή.

Επιπλέον, υπάρχει ο άµεσος κίνδυνος θερµών επεισοδίων µε τις επιτόπου παρούσες δυνάµεις των ΗΠΑ και των συµµάχων τους.

Τέλος, µπροστά σε µια αξιόπιστη απειλή τουρκικής εισβολής οι Κούρδοι της Συρίας θα στραφούν έγκαιρα στη Μόσχα και στη ∆αµασκό.

Μέση ΑνατολήS-400ΤουρκίαΗΠΑ