Απόψεις|30.07.2019 14:18

Αν απαγάγεις καµιά χιλιάδα συνταξιούχους των 24.000€ ξεχνάς την ύφεση

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Πρόκειται για µεγάλο λάθος. Και ιδού γιατί: Κρηπίδα σηµαίνει υπόδηµα, θεµέλιο και βάση. Η κρηπίδα του τοίχου είναι η επιφάνεια που «πατάει» ο τοίχος. Υφαλοκρηπίδα είναι η κρηπίδα του υφάλου, δηλαδή η επιφάνεια του βυθού στην οποία πατάει ο ύφαλος.

Οσάκις λέµε «το νησί έχει υφαλοκρηπίδα» είναι σαν να ισχυριζόµαστε ότι το νησί πατάει στην επιφάνεια πάνω στην οποία πατάει και ο ύφαλος, όπερ άτοπον, διότι η επιφάνεια πάνω στην οποία πατάει ο ύφαλος είναι του υφάλου και όχι του νησιού. Κάθε νησί πατάει στη νησοκρηπίδα του και κάθε ύφαλος στην υφαλοκρηπίδα του. Αυτό, όµως, για το οποίο ερίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η κρηπίδα των υφάλων, ούτε η κρηπίδα των νησιών. Είναι ο βυθός γύρω από τα νησιά. Εντούτοις, το πετρέλαιο (αν υπάρχει) δεν βρίσκεται στον βυθό, αλλά κάτω από αυτόν, στο υπέδαφος. Περί του υπεδάφους, λοιπόν, η έρις και όχι περί της υφαλοκρηπίδος.

Φαίνεται ότι πρόκειται για λεκτική παρεξήγηση, η οποία µπορεί να λυθεί µε φιλικές διαπραγµατεύσεις σε κάποια ελβετική πόλη, ώστε να γνωρίζουµε για ποιο πράγµα µαλώνουµε εδώ και πενήντα χρόνια µε τους γείτονες. Υποψιάζοµαι όµως ότι ο στρατηγικός στόχος των Τούρκων δεν είναι η κρηπίδα, αλλά κάτι άλλο, πιο σίγουρο. ∆ιότι ουδείς γνωρίζει αν υπάρχει πετρέλαιο ή αέριο στο υπέδαφος του Αιγαίου.

Ούτε αν η ποσότητα και η ποιότητά του αξίζουν τον κόπο να εξοπλιζόµαστε, να σκάβουµε και να µαλώνουµε µε τους συµπαθείς µπακλαβατζήδες των τουρκικών σίριαλ. Αντίθετα, υπάρχουν στην Ελλάδα θησαυροί τους οποίους υποπτεύοµαι ότι οι Τούρκοι έβαλαν στο µάτι. ∆ιότι, αν απαγάγεις καµιά χιλιάδα συνταξιούχους των 24.000 ευρώ, σταµατάς αµέσως την οικονοµική ύφεση.

Οπως λοιπόν απήγαγαν τους δύο στρατιωτικούς, µπορεί να κάνουν κανένα ντου και να απαγάγουν τους Ελληνες µεγαλοσυνταξιούχους. Γι’ αυτό και χρειάζεται µεγάλη ψυχραιµία στο υπουργείο Εργασίας. Θα πρέπει να προσέχουν τι δηλώνουν στους τηλεοπτικούς σταθµούς, διότι ακούνε και οι Τούρκοι και µπορεί -για συντάξεις τέτοιου ύψους- να στείλουν όχι απλώς ερευνητικό σκάφος, αλλά στόλο ολόκληρο. Ενώ για τις συντάξεις των 380 ευρώ αµφιβάλλω αν θα διέθεταν έστω και µία τρύπια ψαρόβαρκα

συντάξειςυφαλοκρηπίδα